hamburger-icon

Kliker.info

Reakcije građana : Samo za sat vremena 400 građana dalo potpis podrške dr. Gavrankapetanoviću i ljekarima sa KCUS

Reakcije građana : Samo za sat vremena 400 građana dalo potpis podrške dr. Gavrankapetanoviću i ljekarima sa KCUS

26 Avgusta
14:26 2017

U samo sat vremena oko 400 građana Sarajeva upisali su se u knjigu podrške dr. Ismetu Gavrankaptanoviću i drugim ljekarima sa KCUS-u, nakon što su ljekari upozorili da posljednjih dana preživljavaju ogroman mobing i pritisak od strane menadžmenta KCUS-a, javlja agencija Patria.

Dr. Gavrankapetanović vodeći je evropski ortoped. Nakon što su ga sa pozicije šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju na KCUS-u prije nekoliko sedmica smijenili Upravni odbor i menadžerica KCUS-a dr. Sebija Izetbegović, bez da su javnosti dali objašnjenje zbog čega je došlo do smjene, to je izazvalo oštre reakcije među građanima.

Ljekari sa KCUS-a koji su se usprotivili smjeni dr. Gavrankapetanovića tvrde da Uprava KCUS-a sada na njih vrši pritisak da povuku potpise podrške…

Građani koji su danas podržali dr. Gavrankapetanovića i njegove kolege smatraju da svojim potpisima daju doprinos borbi za bolje zdravstvo u Bosni i Hercegovini.

Među onima koji su se upisali u knjigu podrške je veliki broj javnih ličnosti, ali i ljekara iz sarajevskih domova zdravlja.

Na neargumenitranu smjenu i pritisak na ljekare na KCUS ranije su upozorili i neki od vodećih ljekara iz Evrope.

Nekoliko dana prije današnje peticije grupa intelektualaca, novinara i drugih javnih ličnosti iz cijele BiH uputili su otvoreno pismo javnosti i institucijama u zemlji u kojem su zatražili smjenu kompletnog menadžmenta KCUS-a i vraćanja poštivanja načela struke na najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH.

Dr. Izetbegović na čelo KCUS-a došla je u januaru 2016. godine, zbog snažne političke podrške koju ima od vladajuće SDA. Izetbegović je supruga predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića.

U samo nekoliko mjeseci nakon njenog imenovanja u KCUS raskinuti su ugovori, ili su sami otišli neki od vodećih ljekara koji su do tada radili na Koševu. Dr. Izetbegović svoje radikalne poteze pravda time da neki od ljekara nisu radili dovoljno kvalitetno, te da su često zloupotrebljavali položaj.

U javnost je procurio tonski zapis na kojem se čuje kako dr. Izetbegović prijeti nekom od zaposlenih u KCUS-u da će mu iščupati grkljan.

„Još jednom čujem da ste uzeli moje ime u usta, zapamtit ćete me za života“, upozorila je Sebija Izetbegović tog čovjeka.

Dr. Ismet Gavrankapetanović završio je Medicinski fakultet u Sarajevu 1986. Doktorsku tezu odbranio je 1998. godine. Član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, među njima i Američke akademije ortopedskih hirurga, član je Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije, hirurgija koljena i artroskopija, član je Britanskog udruženja hirurga lakta i ramena…

Ranije je za medije upozorio da ga ne zanima šefovska pozicija. Rekao je da želi samo da na KCUS-u odlučuje struka, a ne politka, kako je sada slučaj.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku