hamburger-icon

Kliker.info

Reakcija Adnana Hadrovića : Institucije moraju reagirati na lobiranje za nestanak države BiH

Reakcija Adnana Hadrovića : Institucije moraju reagirati na lobiranje za nestanak države BiH

04 Oktobra
21:39 2020

Reagirajući na gostovanje predstavnika bh. entiteta RS u Sjedinjenim Američkim DržavamaObrada Kesića na FACE TV-u, gdje je otvoreno zaprijetio ratom ukoliko „Amerika krene u reformu Bosne i Hercegovine, odnosno rasformiranje RS-a“, Adnan Dado Hadrovićbivši bh. diplomata i otpravnik poslova Ambasade Bosne i Hercegovine u Wasingtonu, te aktuelni savjetnik za globalnu sigurnost na Institutu za razvojni impakt u Washingtonu i predsjedavajući Borda direktora Savjetodavnog vijeća BiH, upozorio je na „otvoreno lobiranje za nestanak“ naše države. 

„Ako niste imali priliku pogledati sinoć preporučujem pogledati i vidjeti kao se suptilno i vrlo perfidno u bijelim rukavicama lobira za nestanak Bosne i Hercegovine i to parama bh. poreskih obveznika protiv čije države i interesa velike većine se lobira.  Ured RS u Washington DC-u je registriran kao ekonomski ured jednog entiteta odnosno pokrajine unutar države Bosne i Hercegovine, a ne kao lobistička firma ili organizacija, tako da, kao što se vidi iz priloženog i svih dosadašnjih poteza, svojim aktivnostima i angažmanom dobrano izlazi izvan dozvoljenog okvira, čime ozbiljno narušava zakonsku regulativu Sjedinjenih Američkih Države, te djeluje protivno Ustavu države Bosne i Hercegovine“, upozorio je Hadrović! 

Smatra da je došlo vrijeme da se ovakvim aktivnostima konačno stane u kraj i to sve u skladu sa zakonskim propisima obije države, SAD i Bosne i Hercegovine.

„Da napomenem da je vođenje vanjske politike a samim time i predstavljanje u inostranstvu u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine. Iz ovoga se logično da zaključiti da je ovaj ured kao i svaki drugi otvoren bez saglasnosti države, odnosno Predsjedništva BiH, apsolutno neustavan!“, istakao je Hadrović.

Zatražio je reakciju institucija države Bosne i Hercegovine.

„Da bismo to i pravno imali kao argument na stolu, članovi Predsjedništva BiH imaju ustavnu obavezu da pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine pokrenu postupak o ocjeni ustavnosti ureda RS po svijetu, te konačno pravno ospore i zaustave neustavno otvaranje istih, ili bilo čijih drugih diljem svijeta, a bez saglasnosti Predsjedništva BiH“, zaključio je Hadrović.

Faruk Vele (Radio Sarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku