hamburger-icon

Kliker.info

Razočarani Dodik pisao Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu : “Odlazak Zvizdića u Berlin je direktno kršenje Ustava BiH”

Razočarani Dodik pisao Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu : “Odlazak Zvizdića u Berlin je direktno kršenje Ustava BiH”

26 Aprila
06:21 2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, domaćinima susreta u Berlinu 29. aprila , u kojem ističe nezadovoljstvo zbog činjenice da je kao predstavnik BiH pozvan predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Dodik je pohvalio ideju održavanja sastanka u Berlinu i pozdravio pozivanje šefova država i šefova vlada država regiona, ali aludira kako BiH na ovom sastanku treba predstavljati Predsjedništvo BiH, a ne predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

– Zvizdić nema ovlaštenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da predstavlja zemlju na ovako važnom skupu. Stoga moram izraziti duboko razočarenje činjenicom da je Zvizdić pozvan na ovaj skup u ime BiH. Ovo destabilizira i unutrašnju situaciju u BiH i predstavlja direktno kršenje Ustava BiH. Zvizdićev mandat na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara istekao je nakon izbora održanih u oktobru prošle godine i njegovo pozivanje na ovaj skup predstavlja mogućnost još većih špekulacija uz činjenicu da novo Vijeće ministara nije izabrano ni šest mjeseci nakon proteklih izbora – piše predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik naglašava odredbe Ustava BiH prema kojima je Vijeće ministara pomoćno tijelo Predsjedništva i da vanjsku politiku vodi isključivo Predsjedništvo.

– Čak i da zanemarimo ove nemale probleme legitimiteta gospodina Zvizdića, moram da vas upoznam s činjenicom da je Vijeće ministara, kojim Zvizdić rukovodi u tehničkom mandatu, tražilo od Predsjedništva BiH da se između BiH i Srbije postave razne žičane zapreke i ograde zbog migranata koji iz Srbije prelaze u BiH. Predsjedništvo je odbilo ovaj prijedlog. To bi, da je prihvaćeno, imalo ogromnu političku štetu, ugrozilo regionalni ekonomski prostor i samu slobodu kretanja kapitala i roba, a bitno devalviralo napore i postignuća Srbije u rješavanju migrantske krize – piše u pismu.

Merkel i Macron organizuju krajem aprila u Berlinu konferenciju na koju su pozvane zemlje zapadnog Balkana, kao i Hrvatska, Slovenija te predstavnici Evropske komisije. Milorad Dodik naravno nije pozvan.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Patriota
    Patriota 26 Aprila, 15:14

    Merkelova zna sa kim moze razgovarati, zato nije ni pozvala Duduka iz Laktasa, on sam kaze da je clan predsjednistva za srpsku, pa kao takav ne moze zastupati BiH

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku