hamburger-icon

Kliker.info

Razlaz na vidiku : SDA žestoko odgovorila Fahrudinu Radončiću

Razlaz na vidiku : SDA žestoko odgovorila Fahrudinu Radončiću

16 Decembra
16:52 2016

Stranka demokratske akcije (SDA) uvijek je vodila i vodit će politiku principijelnih dogovora, bosanskohercegovačkog i bošnjačkog jedinstva, i politiku međudržavne saradnje i stabilizacije odnosa u regionu.

Kako su poručili u saopćenju, takvu politiku vode isključivo na principima zaštite suvereniteta i interesa Bosne i Hercegovine.

Izrazili su uvjerenje da se predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić ne slaže sa izjavama predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića da je Republike Srpska “funkcionalna”, a BiH “neuspješna” država.

Vjerujemo da bi i Radončić odgodio zvaničnu posjetu Nikolića u danima kada su bivši načelnik općine Srebrenica i komandant odbrane Srebrenice uhapšeni po politički motiviranoj i pravno neutemeljenoj srbijanskoj potjernici“, kažu iz SDA.

Također, su uvjerenja da se Radončić ne slaže ni sa izjavama predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da BiH “nije politički emancipirana”, da se “islam u BiH radikalizira” i da je BiH sigurnosna prijetnja za Republiku Hrvatsku zbog “tisuća povratnika sa sirijskog ratišta”.

Smatraju da bi bilo dobro da Radončić bh. javnosti pojasni ko je taj “Neko” ko je odgovoran za incident u Srebrenici i ko je taj “neko” ko snosi odgovornost za to što počinitelji tog incidenta nisu krivično procesuirani.

Imajući u vidu da su najviši dužnosnici SDA dočekali premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u Sarajevu i otvoreno mu ponudili saradnju na jačanju odnosa dviju država, u SDA ističu da bi bilo dobro da Radončić pojasni i ko je taj “Neko” ko je napravio konflikt s Plenkovićem.

Također, imajući u vidu državnički odgovorno zalaganje najviših dužnosnika SDA da se sporazum o granici s Crnom Gorom zaključi u duhu dobrosusjedskih odnosa i sa općeprihvaćenim principima međunarodnog prava, ocjenjuju da bilo bi dobro da Radončić pojasni na koji način je to SDA time htjela narušiti ili narušila odnose s Crnom Gorom.

SDA nikada neće dozvoliti da se radi uskostranačkih interesa, prikupljanja jeftinih političkih poena i sebične borbe za vlast prave neprincipijelni kompromisi koji su štetni po interese BiH i njenih građana“, zaključeno je u saopćenju SDA.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku