hamburger-icon

Kliker.info

Razišle se stranke ljevice : Svako vuče na svoju stranu, a vladajuće stranke zadovoljno trljaju ruke !

Razišle se stranke ljevice : Svako vuče na svoju stranu, a vladajuće stranke zadovoljno trljaju ruke !

27 Maja
07:08 2016

ljevica4Vrata, istina, još nisu zaključana, ali jesu zatvorena – kako stvari danas stoje od ujedinjena stranaka ljevice i njihovog zajedničkog nastupa na lokalnim izborima u listopadu nema ništa. DF Željka Komšića i SDP Nermina Nikšića su se razišli – dogovor nije postignut iako iz obje stranke tvrde da su i dalje raspoloženi za razgovore.

Naša stranka čiji je predsjednik Predrag Kojović potpuno se odmakla od njih baš kao što se distancirao i novoformirani Građanski savez na čijem je čelu Reuf Bajrović.

Svako za sebe

Detalji o tome gdje je, na čemu i zašto puklo između SDP-a i DF-a, javnosti se, bar za sada, ne saopćavaju što samo otvara prostor za nagađanja i špekulacije. Prema nekim izvorima iz Demokratske fronte, ispostavilo se da je SDP u pregovore ušao neiskreno sa puno kombinatorike, kalkulacija i prikrivenih ciljeva. S druge strane, naši izvori iz SDP-a kažu da su i dalje otvoreni za suradnju sa svim strankama ljevice, pod uvjetom da ničija sujeta ne bude interes iznad svih drugih.

SDP je prošle sedmice  prijavio Centralnoj izbornoj komisiji (CK) BiH da će na lokalne izbore izaći u 101 općini ili gradovima, od toga 71 u Federaciji, a imat će i 57 kandidata za načelnička i gradonačelnička mjesta u Federaciji i dva u Republici Srpskoj.

DF će samostalno na izbore u oktobru izaći u 78 općina i gradova, kandidirat će svoje kadrove za načelničke ili dogradonačelničke pozicije u 25 općina ili gradova. U 11 općina podržat će nezavisne ili kandidate drugih stranaka, a konkretnu odluku o kome se imenom i prezimenom  radi donijet će općinske i županijske organizacije.

Što ovaj razlaz znači za socijaldemokraciju u BiH i uopće stranke ljevice, odnosno njihovu budućnost? U najkraćem, može im donijeti i nešto dobro – omogućit će da se prije svih SDP i DF pojedinačno provjere kod birača i dobiju potpuno realnu sliku vlastite pozicije, rejtinga i ugleda kod građana, a onemogućit će skrivanje jednih iza drugih, međusobno upiranje prstom i prebacivanje odgovornosti u slučaju lošeg rezultata.
Također, to ih može natjerati da se nakon lokalnih izbora „osvijeste,  nađu za istim stolom i iskreno i bez pokušaja bilo kakvih prevara utvrde zajednički nastup na općim izborima 2018. godine.

Rezerve i kalkulacije

Naša stranka odavno ima krupnu rezervu prema SDP-u i DF-u pa će na lokalne izbore izaći  samostalno sa svojim kandidatima za općinska vijeća, načelnike i gradonačelnike. Da između te tri stranke nema dogovora potvrdili su posljednji  razgovori  u kojima nisu mogli primaći stavove.

Iz Naše stranke su poručili da je ujedinjenje ljevice i zajednički nastup na lokalnim izborima pitanje isključivo za SDP i DF uz napomenu da su bili otvoreni za razgovore, ali  da su u njih ušli dosta skeptično „jer se uglavnom zagovara matematička, a ne programska koalicija“.

Građanski savez udaljen je od SDP-a i DF-a i zbog personalnih razloga Reufa Bajrovića i drugog čovjeka te stranke Emira Suljagića – i jedan i drugi su se prvo razišli  sa SDP-om , a onda i sa DF-om u čijim najužim rukovodstvima su dugo bili.

Znači li sve ovo da je unutar ljevice buknuo rat? Ako je suditi po jučerašnjoj informaciji iz Lukavca nije – SDP i DF su potpisali sporazum da će u toj općini imati zajedničkog kandidata za načelnika uz obavezu da na lokalnoj razini ni po koju cijenu neće stupiti u bilo kakvu postizbornu suradnju sa strankama koje su sada na vlasti u tom gradu. Hoće li Lukavac ostati izuzetak ili jedan od rijetkih primjera zajedničkog nastupa, ostaje da se vidi.

Međutim, ako se globalno analizira ljevica u BiH, jasno je da se ona uoči lokalnih izbora pocijepala, da svako vuče na svoju stranu i bar u ovom trenutku na vidiku nema nikoga, ni stranke ni pojedinca, koji bi je mogao ujediniti i izvući na jedan kolosijek. Prevladava mišljenje da bi to mogla uraditi jedino „objektivna okolnost“ – loš rezultat na lokalnim izborima.

Kako god, nacionalne stranke zbog toga zadovoljno trljaju ruke i najviše nevidljivima kanalima, putovima, akcijama i preko svojih „ubačenih specijalaca“ rade  sve kako bi se stranke ljevice međusobno i do kraja „iskrvile“.

M. Osmović (Dnevni list)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - PREKINUTO
    puka 59 - PREKINUTO 27 Maja, 15:46

    VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA KONSTATUJU U SVOM UDRUŽENJU DA SU POBJEGLI OD JEDNOG UŽETA RADI rahm dr LAGUMDŽIJE I DRUŽINE .POZDRAV DOMOVINI DO OPĆINSKIH .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku