hamburger-icon

Kliker.info

Razgovor prijatelja : Vučić razgovarao sa Čovićem i Dodikom u Beogradu

Razgovor prijatelja : Vučić razgovarao sa Čovićem i Dodikom u Beogradu

13 Oktobra
03:57 2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je večeras člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića, objavljeno je na zvaničnom Instagram nalogu srbijanskog predsjednika, prenio je Tanjug.

“Razgovor prijatelja – predsednik Vučić sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednikom HDZ BiH i zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem”, poručeno je sa Instagram naloga srbijanskog predsjednika, ali bez više detalja s tog sastanka. 

Predsednik Srbije je objavio i zajedničku fotografiju s Dodikom i Čovićem.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na Twitter nalogu je pak napisao: “Nastavak regionalnih razgovora u Beogradu s predsjednikom Srbije i Milorad Dodikom o EU integracijama i ekonomskom oporavku Zapadnog Balkana te daljnjem razvijanju bilateralnih odnosa. Razgovor o 25. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma i zaštiti ustavnopravnog poretka BiH”.

‘Bh. tronožac na dvije noge’

Bosanskohercegovački tronožac ne može stajati na dvije noge, rekao je prvi čovjek bošnjačke stranke Bakir Izetbegović pošto je predsjednik Srbije pozvao na sastanak u ponedjeljak političke čelnike bosanskih Hrvata i bosanskih Srba, a njega izostavio.

Riječ je o neprihvatljivoj praksi ignoriranja Bošnjaka, rekao je Izetbegović, prenijela je Hina.

“Vidimo srpsko-hrvatsko udruživanje. Dodik i Čović su kod Vučića, nije pozvao trojicu. Tako ne bi trebali raditi Beograd i Zagreb. Nisu to dobre poruke Bošnjacima i bosanskohercegovačkim patriotima”, kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu komentirajući iznenadno najavljeni susret u Beogradu, navodi agencija.

Prema dostupnim informacijama predsjednik HDZ BiH Čović, te Dodik koji vodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), sastali su se sa srbijanskim predsjednikom na radnoj večeri kako bi razgovarali o stanju u BiH.

Izetbegović je kazao da njega nitko nije pozvao, a da je pozivnicu primio on bi se odazvao.

Istaknuo je da je to za njega neprihvatljiva praksa početa Dodikovim sastancima s predsjednikom i premijerom Hrvatske u Zagrebu.

“Mora se znati da bosanskohercegovački tronožac ne može stajati na dvije noge”, kazao je čelnik SDA.

Politička kriza u BiH

Izetbegović je pozvao HDZ BiH da pokaže spremnost na kompromis kako bi se riješila sadašnja politička kriza u BiH, a prije svega u Federaciji koja nije dobila novu vladu ni dvije godine nakon izbora.

HDZ BiH uspostavu nove vlade uvjetuje izmjenama izbornog zakona kojima bi se osiguralo da se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bira iz onih područja gdje su Hrvati u većini, kao i da se ista vrsta političkog predstavljanja zajamči i u izboru zastupnika u domove naroda entitetskog odnosno državnog parlamenta.

SDA na takva uvjetovanja ne pristaje i traži da se izmjene izbornog zakona provedu tako što će se osigurati balans etničkog i građanskog političkog zastupanja.  

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku