hamburger-icon

Kliker.info

Razbijen lanaca automafije u Hercegovini

Razbijen lanaca automafije u Hercegovini

08 Septembra
21:41 2006

Kako saznajemo, uhapšeni su Mostarci Goran Gaković (30), Aldin Demirović (24),  Sejo Štukan (34), Adi Šunje (27), te pripadnik Državne granične službe (DGS) Muamer Mezit (32). Neki od uhapšenih su bivši pripadnici mostarske policije. Kako neslužbeno saznajemo, zbog sumnji da su povezani sa ovom grupom policija još traga za Semirom Kapetanovićem i Jasminom  Kasumačićem, također iz Mostara. Hapšenje pet osoba jučer nam je potvrdio i portparol MUP-a F BiH Robert Cvrtak, koji je kazao da je akcija izvedena  «u sklopu borbe protiv organiziranog kriminala, odnosno otkrivanja i sprječavnja krivičnih djela teških krađa motornih vozila». 

– Naime, na temelju prikupljenih operativnih saznanja i razmjene informacija s MUP-om Republike Hrvatske,  u četvrtak je na prostoru Mostara izvršen je pretres ukupno sedam objekata i tom prilikom je pronađeno i zaplijenjeno jedno motorno vozilo, veći broj ključeva različitih automobila, dokumentacija za automobile, te određena količina oružja i municije – rekao je Cvrtak. 

Kako se saznaje, u naselju Carina kod Mostara policija je pronašla i zaplijenila još dva vozila za koja istražitelji  vjeruju da su ukradena i da su uskoro trebala biti prodana. Tokom pretresa su pronađene i registrarske tablice pojedinih automobila, krivotvorene lične karte, vozačke dozvole, dokumentacija o iznajmljivanju vozila na «rent-a-car» u susjedstvu, dokumentacija o prodaji pojedinih vozila i niz sličnih dokaza… Akcija je započela u utorak navečer u Tomislav Gradu gdje je patrola policije zaustavila Adija Šunju  koji se vračao iz Zagreba vračao u Mostar. Nakon provjera policija je utvrdila da se Šunje sumnjiči da je ranije u Hrvatskoj u rent-a-car agenciji iznajmio dva vozila , koja su kasnije prodana kupcu iz Srbije.  Cvrtak je dodao da je obavljen razgovor sa većim brojem osoba, a uhapšena petorka je predana Kantonalnom tužilaštvu Livno koje vodi ovaj slučaj, gdje će ih saslušati nadležni tužilac, te, kako se očekuje, odrediti jednomjesečni pritvor. U F MUP-u su nam potvrdili da su protiv spomenutih osoba podnesene su krivične prijave  zbog krivičnih djela teške krađe, iznude, krivotvorenja isprava, te nedozvoljeno držanja oružja ili eksplozivnih materija. Također, protiv Adija Šunje je podnesena prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo  prevare.  Portparol Cvrtak potvrdio  je potvrdio informaciju «Dnevnog avaza» da postoji osnov sumnje da su uhapšeni Mostarci tokom 2006. godine, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi u više navrata od «rent-a-car» agencija s prostora Republike Hrvatske unajmljivali putnička motorna vozila koja bi zatim prebacivali u Bosnu i Hercegovinu i brzo prodavali, te bi naknadno policiji prijavljivali nestanak motornog vozila. Neslužbeno saznajemo da su na isti način uzimali i vozila iz «rent-a-car» agencija iz gradova Crne Gore. U F MUP-u  kažu da, također, postoji osnov sumnje da su otuđivali motorna vozila te kontaktirali vlasnike radi iznude novca za povrat vozila, a kriminalistička istraga u ovom pravcu se nastavlja.  

(Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku