hamburger-icon

Kliker.info

Ravnoteža moći : Iznenadna smrt američkog suca zaoštrila predsjedničku utrku

Ravnoteža moći : Iznenadna smrt američkog suca zaoštrila predsjedničku utrku

14 Februara
16:42 2016

ScaliaIznenadna smrt suca američkog Vrhovnog suda Antonina Scalije otvorila je novo područje sukoba u ionako užarenoj predsjedničkoj utrci koji bi mogao dublje podijeliti republikance i demokrate a možda i republikance međusobno.

Upražnjeno mjesto na sudu, koji je sada ravnomjerno podijeljen na četiri konzervativna i četiri liberalna suca, potaknulo je republikance da pozovu američkog predsjednika Baracka Obamu da se suzdrži u posljednjoj godini mandata od biranja Scalijinog nasljednika dok su demokrati pozvali Obamu da to učini u skladu s američkim ustavom i predloži kandidata na potvrdu donekle neprijateljskom Senatu u kojem republikanci imaju većinu. Mogućnost takve bitke dočekali su kandidati u predsjedničkoj utrci oštrim riječima.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell najavio je blokiranje svakog Obaminog prijedloga.

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton već je naznačila da bi mogla McConnellovu prijetnju da će onemogućiti izbor suca kojeg predloži Obama pretvoriti u veliko pitanje predizborne kampanje.”Republikanci u Senatu i u kampanji koji zahtijevaju da mjesto suca Scalije ostane upražnjeno ne poštuju naš ustav”, poručila je Clinton u priopćenju.

Neki republikanski kandidati na debati održanoj svega nekoliko sati nakon objave smrti 79-ogodišnjeg suca iskoristili su trenutak kako bi se međusobno obračunali i upozorili birače da se trenutno vodećem republikanskom kandidatu milijarderu Donaldu Trumpu ne može vjerovati da će predložiti istinskog konzervativca za novog suca, u slučaju da bude izabran za američkog predsjednika.

“Ukoliko Donald Trump bude predsjednik imenovat će liberalnog suca”, tvrdio je teksaški senator Ted Cruz tijekom debate u Južnoj Karolini u kojoj se održavaju sljedeće subote republikanski predizbori.

“Sada su pod znakom pitanja dvije grane vlasti, ne samo mjesto predsjednika države nego i Vrhovni sud”, kazao je Cruz. “Ukoliko u tome pogriješimo, ako predložimo pogrešnog kandidata, drugi amandman, život, brak, vjerske slobode, sve će to biti dovedeno u pitanje”.

Senator Lindsey Graham iz Južne Karoline također je napao Trumpa. “Donald Trump nije konzervativac pa mu ne vjerujem u izboru suca”, kazao je  Graham prije debate. Trump je u prošlosti podupirao demokratske političare.

Trump se pridružio u subotu drugim kandidatima u debati u zahtjevima vođi republikanske većine u Senatu Mitchu McConnellu da ispuni obećanje i blokira svaki Obamin prijedlog za novog suca Vrhovnog suda.

“Na Mitchu McConnellu i svima drugima je da to zaustave”, kazao je Trump “To glasi: odgodi, odgodi, odgodi”.

Po američkom sustavu predsjednik predlaže kandidata za Vrhovni sud u kojem devet sudaca ima doživotni mandat a Senat ga potvrđuje. Posljednji sudac kojeg je u Senatu u izbornoj godini potvrdila većina suprotnog političkog predznaka bio je Anthony Kennedy 1988.

Obama je već kazao kako namjerava sljedećih tjedana predložiti Senatu kandidata za suca Vrhovnog suda što znači da će kandidat biti izložen  snažnom preispitivanju predsjedničkih kandidata obje stranke u predizbornoj utrci i vrlo će mu se vjerojatno protiviti većina republikanskih kandidata.

“Sud bi se mogao pretvoriti u jedno od važnijih pitanja ove godine”, kaže David Axelrod, bivši Obamin politički savjetnik. “Bit će to paklena borba”.

Kritiziranje suda koji je zadnjih godina podupru Obaminu reformu zdravstvene zaštite i legalizirao istospolne brakove već je dominiralo u nekoliko kampanja republikanskih kandidata.

Dok Scalija nije umro činilo se da bi konzervativna većina na sudu mogla potkopati Obaminu politiku prema migrantima i klimatskim promjenama, pa gubitak Scalije kao predvodnika konzervativnog razmišljanja i moguće skretanje suda u lijevo osigurava da će se svaka drama u Senatu preliti na predizbornu kampanju.

Senat je već potvrdio dva suca koje je predložio Obama – Soniu Sotomayor i Elenu Kagan no to je bilo u vrijeme dok su demokrati imali većinu u tom domu.

Rick Hasen, profesor prava na sveučilištu Kalifornija u Irvineu i stručnjak za Vrhovni sud kaže kako Obama vjerojatno ima dvije mogućnosti.

“Mogao bi predložiti liberalnijeg kandidata koji ne može proći u republikanskom Senatu što bi postalo prvorazredno političko pitanje u 2016.”, kaže Hasen ili bi mogao nominirati umjerenijeg kandidata koji bi mogao dobiti dovoljnu potporu Republikanaca. Postoje rizici oba pristupa: republikanska blokada liberalnog kandidata animirala bi na izborima napredniji dio Demokratske stranke no sud ne bi imao presudni glas oko godinu dana. Taj napredniji dio Demokratske stranke mogao bi pak gledati na umjerenijeg kandidata kao na izdaju a konzervativniji republikanski glasači mogli bi krivo gledati na svakog senatora koji odobri takvog kandidata.

Među predmetima o kojima Vrhovni sud treba uskoro odlučivati su pobačaj, prvi puta u zadnjih 10 godina, kao i u predmetima koji se tiču biračkih prava, pozitivne diskriminacije manjina i imigranata.

Čekanje od 11 mjeseci na sljedećeg predsjednika u postupku imenovanja suca Vrhovnog suda bio bi slučaj bez presedana u posljednjih nekoliko desetljeća.

Analitičari kažu kako bi Obama mogao kandidate potražiti među ženama ili manjinama pa su tako iskočila imena washingtonskog suca indijskih korijena Srija Srinivasana, vijetnamske Amerikanke Jacqueline Nguyen iz San Francisca, crnca Paula Watforda i bivše tužiteljice bjelkinje Jane Kelly.  Svi četvoro suci su na žalbenim okružnim sudovima.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku