hamburger-icon

Kliker.info

Ravno u građanski rat : Najmanje 200 osoba je izgubilo život dok je oko 4.500 ranjeno od petka navečer

Ravno u građanski rat : Najmanje 200 osoba je izgubilo život dok je oko 4.500 ranjeno od petka navečer

27 Jula
16:27 2013
U napadima sigurnoU napadima sigurnosnih snaga Egipta na protivnike vojnog udara, na trgu Rabia al-Adawiya najmanje 200 osoba je izgubilo život dok je oko 4.500 ranjeno od petka navečer, potvrdio je glasnogovornik bolnice u Kairu Yusuf Tal'at za agenciju Anadolija.
Prema navodima egipatskog Ministarstva zdravstva, od petka navečer je u neredima u Kairu i Aleksandriji 46 osoba izgubilo život.
Veliki broj osoba je stradao u napadima vatrenim oružjem i suzavcima sigurnosnih snaga na okupljene demonstrante na centralnom trgu Rabia al-Adawiya, koji se protive vojnom udaru kojim je svrgnut predsjednik Muhamed Mursi.
Zvaničnici bolnica u Kairu ranije su saopćili da je među povrijeđenima 300 njih pogođeno mecima policijskih snaga u glavu i prsa, dok se nalazi i veliki broj teško ranjenih. Prema navodima ljekara, u narednim satima bi mogao porasti broj mrtvih među ranjenima u napadima sigurnosnih snaga.
 
Po svemu sudeći Egipad nezaustavljivo srlja u građanski rat , o čemu govori i izvještaj dopisnice aljazeere iz  Kaira koja kaže nijedna strana ne pokazuje razumijevanje prema drugoj. Ako pogledate demonstrante koji su se okupili na Tahriru i pred Predsjedničkom palatom, koji nose fotografije ministra odbrane, generala Abdula Fataha al-Sisija, za njih je jučerašnji dan bio trijumfalan. Mislim da su jučer ujutro mnogi brinuli hoće li odziv biti velik, posebno nakon upotrebe sile 30. juna, a do kraja dana, bili su veoma zadovoljni odzivom.S druge strane, i jučerašnji dan i noć bili su veoma teški za okupljene u Nasr Cityju. Kad biste razgovarali s ljudima, rekli bi vam da ih na nasilje potiču vlastiti lideri i vjerske vođe koji su s njima u Nasr Cityju. Vidite, pokušavam objasniti da nema razumijevanja. A nakon obraćanja ministra unutrašnjih poslova, obje strane su odlučile da će vjerovati u verziju u koju žele vjerovati. Na kraju, nemoguće je otkriti i dobiti jasnu sliku o tome ko je na koga počeo pucati.Ministar unutrašnjih poslova upozorio je da će, ako očiste ulice, posebno u Nasr Cityju i pored Kairskog univerziteta, biti još krvoprolića. Ali rekao je i da Tužilaštvo trenutno istražuje pritužbe lokalnog stanovništva iz obje oblasti i da je to neophodno kako bi se dobilo pravno pokriće za bilo kakvu akciju koju će snage sigurnosti, u saradnji sa vojskom. (Kliker.info-agencije)snih snaga Egipta na protivnike vojnog udara, na trgu Rabia al-Adawiya najmanje 200 osoba je izgubilo život dok je oko 4.500 ranjeno od petka navečer, potvrdio je glasnogovornik bolnice u Kairu Yusuf Tal'at za agenciju Anadolija.Prema navodima egipatskog Ministarstva zdravstva, od petka navečer je u neredima u Kairu i Aleksandriji 46 osoba izgubilo život.Veliki broj osoba je stradao u napadima vatrenim oružjem i suzavcima sigurnosnih snaga na okupljene demonstrante na centralnom trgu Rabia al-Adawiya, koji se protive vojnom udaru kojim je svrgnut predsjednik Muhamed Mursi.Zvaničnici bolnica u Kairu ranije su saopćili da je među povrijeđenima 300 njih pogođeno mecima policijskih snaga u glavu i prsa, dok se nalazi i veliki broj teško ranjenih. Prema navodima ljekara, u narednim satima bi mogao porasti broj mrtvih među ranjenima u napadima sigurnosnih snaga.

Po svemu sudeći Egipad nezaustavljivo srlja u građanski rat , o čemu govori i izvještaj dopisnice aljazeere iz  Kaira koja kaže nijedna strana ne pokazuje razumijevanje prema drugoj. Ako pogledate demonstrante koji su se okupili na Tahriru i pred Predsjedničkom palatom, koji nose fotografije ministra odbrane, generala Abdula Fataha al-Sisija, za njih je jučerašnji dan bio trijumfalan. Mislim da su jučer ujutro mnogi brinuli hoće li odziv biti velik, posebno nakon upotrebe sile 30. juna, a do kraja dana, bili su veoma zadovoljni odzivom.S druge strane, i jučerašnji dan i noć bili su veoma teški za okupljene u Nasr Cityju. Kad biste razgovarali s ljudima, rekli bi vam da ih na nasilje potiču vlastiti lideri i vjerske vođe koji su s njima u Nasr Cityju. Vidite, pokušavam objasniti da nema razumijevanja. A nakon obraćanja ministra unutrašnjih poslova, obje strane su odlučile da će vjerovati u verziju u koju žele vjerovati. Na kraju, nemoguće je otkriti i dobiti jasnu sliku o tome ko je na koga počeo pucati.Ministar unutrašnjih poslova upozorio je da će, ako očiste ulice, posebno u Nasr Cityju i pored Kairskog univerziteta, biti još krvoprolića. Ali rekao je i da Tužilaštvo trenutno istražuje pritužbe lokalnog stanovništva iz obje oblasti i da je to neophodno kako bi se dobilo pravno pokriće za bilo kakvu akciju koju će snage sigurnosti, u saradnji sa vojskom. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku