hamburger-icon

Kliker.info

Raul Castro: Kuba ostaje socijalistička

Raul Castro: Kuba ostaje socijalistička

21 Decembra
23:47 2014

CastroR21Kubanski  predsjednik Raul Castro poručio je da normalizacija odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama neće utjecati na politički sistem njegove države. Najavio je tešku i dugu borbu kako bi Washington ukinuo trgovinski embargo, koji je na snazi više od 50 godina.Prije manje od sedam dana pet Kubanaca bili su na izdržavanju zatvorske kazne u SAD-u zbog špijuniranja. Sada su ih dočekali gromoglasnim aplauzom u kubanskom Parlamentu.

Pušteni su na slobodu nakon historijskog dogovora američkog predsjednika Baracka Obame i kubanskog predsjednika Castra. U trenutku kada svi pričaju o tome kakve će se promjene desiti nakon ovog dogovora, Castro je podsjetio šta će ostati nepromijenjeno.”Ekonomski sistem koji će prevladati u našoj državi bit će baziran na ideji socijalizma”, istakao je te pohvalio napore koje je uložio lider SAD-a kako bi postigli dogovor, ali je također naznačio da će njegova provedba na Kubi zavisiti od Kubanaca.”Promjene će se nastaviti dešavati onim tempom koji mi odredimo, a da ne ugrozimo jedinstvo kubanskog naroda ili izostavimo nekoga, bez bilo kakvih šokantnih mjera, kao i poricanja revolucionarnih ideala socijalizma”, kazao  je lider Kube.

Entuzijazam širom države

Gabriel Elizondo, novinar Al Jazeere, koji se javio iz kubanske prijestonice Havane, navodi kako se širom Kube “osjeti entuzijazam zbog postignutog dogovora, kao i njegovog značenja za svakodnevni život građana ove zemlje”.”Ali, ono što Castro i drugi zaista žele je potpuno ukidanje trgovinskog embarga. Tome se žestoko protive neki pojedinci u SAD-u, dok je ovdje bilo kakva politička opozicija nepoželjna”, kazao je Elizondo.

“Kada pomislim na implikacije ovog dogovora, najvažnija stvar je, po mom mišljenju, da će Kubancima biti bolje. Svima koji se protive kubanskoj Vladi poručujem da je važno da je Kubancima bolje. Želio bih pozvati one koji se protive da to gledaju na taj način”, kazao je kubanski diplomata Carlos Alzugaray.I to je, također, bila poruka kubanskog predsjednika, koji je završio govor u poznatom stilu: “Živjela Kuba, živio Fidel Castro!”

Pozivajući se na prošlost, ova država još mora odrediti smjer u kojem će ići, čak iako je potrebno vrijeme kako bi to u potpunosti shvatili.

(Kliker.info-Aljazeera)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku