hamburger-icon

Kliker.info

Ratnog zločinca Ratka Mladića EUFOR tražio u sarajevskim naseljima Kasindo i Vojkovići

Ratnog zločinca Ratka Mladića EUFOR tražio u sarajevskim naseljima Kasindo i Vojkovići

10 Februara
13:51 2009

 

U sarajevskim naseljima Kasindo i Vojkovići u toku je operacija potrage za Ratkom Mladićem, izjavio je portparol EUFOR-a Pet O'Kalahan.Prema njegovim riječima, u 4.00 sata jutros počeli su simultani pretresi kuća Milice Avram i Radinke Mladić koje su u srodstvu sa generalom Mladićem, a smatraju se dijelom finansijske i logističke mreže podrške za njegovo skrivanje pred Haškim tribunalom. O'Kalahan je rekao da akcije protiču bez incidenata, uz ocjenu da su ukućani vrlo kooperativni. Za sada nema uhapšenih, a materijal koji bude izuzet biće proslijeđen na analizu u kamp EUFOR-a na Butmiru. Prema riječima portparola, u ovoj potrazi za generalom Mladićem EUFOR-u asistiraju NATO i MUP Republike Srpske, a akciju nadgledaju i predstavnici Haškog tribunala.Operacija je provedena na zahtjev Haškog tribunala s ciljem pronalaska informacija koje bi mogle biti od koristi u potrazi za bivšim generalom. Jutrošnja akcija je dio šire, regionalne strategije u sklopu koje je do sada izvedeno više sličnih akcija usmjerenih protiv mogućih pripadnika mreže pomagača Ratka Mladića u Srbiji. Kao i u slučaju dosadašnjih operacija, protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine, EUFOR je ovu operaciju izveo uz podršku NATO štaba u Sarajevu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Saradnja MUP-a RS ukazuje na njegovu trajnu predanost, zbog čega pohvaljujemo profesionalizam, hrabrost i odlučnost pripadnika MUP-a RS da ovaj slučaj privedu kraju. Pravni osnov operacije je mandat Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, EUFOR-a i NATO-a u skladu s odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH. EUFOR podsjeća da svako ko pruži informaciju koja dovede do hapšenja ili osuđivanja osobe koje je MKSJ optužio za ratne zločine, u bilo kojoj zemlji, može dobiti nagradu. Trenutno je raspisana nagrada u visini do pet miliona dolara za bilo kakvu informaciju koja može dovesti do hapšenja Ratka Mladića. Srbija je također, ponudila nagradu u iznosu od milion eura.

Izuzeti određeni predmeti            Tokom pretresa kuća Milice Avram i Radinke Mladić, koje su u srodstvu sa generalom Ratkom Mladićem, izuzeti su određeni predmeti koji će biti upućeni na dalju analizu, rekao je portparol EUFOR-a Pet O'Kalahan.On nije želio da govori o kojim predmetima je riječ, navodeći da će, poslije odobrenja Haškog tribunala, oni biti vraćeni porodicama.O'Kalahan je naveo da je operacija počela jutros u 4.00 časa u sarajevskim naseljima Kasindo i Vojkovići, u saradnji sa Haškim tribunalom, s ciljem da se pronađu informacije koje bi mogle pomoći u hapšenju Ratka Mladića."Operacija teče bez problema na obje lokacije. Ukućani sarađuju u potpunosti", dodao je portparol EUFOR-a.- Cilj operacije bio je uskratiti Mladiću bilo kakvu finansijsku ili logističku podršku koja bi mogla doći iz njegove porodice ili iz BiH, te otkriti sve dokaze eventualnih kontakata ili načina komuniciranja haškog bjegunca s njegovom porodicom koji bi mogli pomoći u njegovom lociranju od bosanskih ili vlasti u Beogradu, izjavio je portparol Štaba NATO-a u Sarajevu Derek Chappel.- Smatramo da je ovo bila uspješna operacija. Pronašli smo predmete od interesa koji će biti podvrgnuti dodatnim istragama, zaključio je Chappel.

Oduzeto pet torbi              Pripadnici EUFOR-a oduzeli su pet torbi sa stvarima tokom operacije pretresa objekata Milice Avram, sestre nekadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića, koji je optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom, saopštio je portparol NATO-a Derek Čepel.Čepel nije mogao precizirati šta se nalazi u oduzetim torbama."Nikad ne otkrivamo šta je izuzeto od stvari, zato što bi na taj način izašli u susret pomagačima generala Ratka Mladića", rekao je Čepel.On je potvrdio da je operacija pretresa objekata Milice Avram u Vojkovićima završena oko 11.40 časova, te da je provedena na zahtjev Haškog tribunala s ciljem pronalaska informacija koje bi mogle biti od koristi u potrazi za Mladićem.    (Kliker.info-Srna-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku