hamburger-icon

Kliker.info

Ratnici budućnosti : Američka vojska stvorila minijaturne leteće ubice (Video)

Ratnici budućnosti : Američka vojska stvorila minijaturne leteće ubice (Video)

20 Februara
21:38 2013

Direktorat za vazduhoplovne objekte, istraživački ogranak Vazduhoplovnih snaga SAD-a, objavio je kompjuterski generisani snimak koji prikazuje buduće kvalitete njegovih mikro letjelica (MAV). Ove neobične smrtonosne mašine mogu da lebde i da u jatima obavljaju složena izviđanja, ali i da protivnika onosposobe uz pomoć hemikalija ili zapaljivog tereta.

Ratnici budućnosti

Direktorat za vazduhoplovne objekte, smješten u vazduhoplovnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, američka savezna država Ohio, već izrađuje prototipe ovih malih letelica, za koje se vjeruje da će unijeti revoluciju u savremeno vođenje rata.- Neupadljive, prodorne, smrtonosne. Takve su mikroletjelice, koje uvećavaju mogućnosti ratnika budućnosti – naglašava narator na  snimku.Prema ovom videu, MAV će postati suštinski element ratnog okruženja koje je izloženo neprestanim promjenama.

U izveštaju objavljenom u martovskom broju časopisa National Geographic, zvaničnici Ratnog vazduhoplovstava SAD-a saopštavaju da prototipi ovih letelica već postoje i rade, ali da troše previše energije, pa mogu da ostanu u vazduhu samo nekoliko minuta. Istraživači, međutim, procjenjuju da će za nakoliko godina, zhvaljujući poboljšanoj tehnologiji baterija, i ovaj problem biti riješen. Minijaturne bespilotne letelice će funkcionisati tako što će avion u prolazu na grad izbacivati jata ovih uređaja. Oni zatim u međusobnoj saradnji formiraju širok i detaljan pregled bojnog polja i izdvajaju pojedinačne mete bez gubljenja uvida u širu sliku. MAV će međusobno razmenjivati podatke, što će drugim napadačkim sredstvima, ili operaterima, obezbijediti pregled u realnom vremenu i pouzdano donošenje odluka.

Lete kao insekti

Minijaturne letjelice, pritom, ne lete kao avioni, već kao insekti, a velika učestalost zamaha krilima im omogućava da lebde i manevrišu u uskim prostorima. Trenutno postoje tipovi MAV-a koji lete po uzoru na noćnog leptira i na goluba, opremljeni kamerama za osmatranje, ali kod oba je prisutan pomenuti problem da troše baterije u roku od nekoliko minuta.Pored razvoja jačih baterija, Ratno vazduhoplovstvo SAD-a radi i na tehnologiji koja bi omogućila da minijatrune bespilotne letjelice kradu struju iz električnih mreža i drugih izvora – što bi im omogućilo da funkcionišu danima, pa čak i nedjeljama.  (Kliker.info-Blic)

kvalitete njegovi…

Objavljeno

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku