hamburger-icon

Kliker.info

Ratni zločini na području Doboja i Teslića : Bivši član Predsjedništva BiH Borislav Paravac optužen za ratni zločin !

Ratni zločini na području Doboja i Teslića : Bivši član Predsjedništva BiH Borislav Paravac optužen za ratni zločin !

31 Decembra
17:31 2015

BorislavP1Tužilaštvo  BiH je podiglo optužnicu Kategorije 2 za ratne zločine na području Doboja i Teslića, a radi se najopsežnijoj optužnici za ratne zločine na ovom području kojom su obuhvaćena četiri optužena.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Milana Ninkovića, rođenog 15. juna 1943. godine u Doboju, državljanina BiH; Borislava Paravca, rođenog 18. februara 1943. godine u Doboju, državljanina BiH; Andrije Bjeloševića, rođenog 11. aprila 1954. godine u Derventi, državljanina BiH; Milana Savića, rođenog 26. marta 1952. godine u Doboju, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od početka mjeseca maja 1992. godine, pa do kraja 1993. godine, zajedno sa vojnim, policijskim i paravojnim formacijama pod kontrolom struktura tadašnje Srpske autonomne oblasti Sjeverna Bosna (SAOSB) u Doboju, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Doboja i Teslića.

Optuženi su u širokom i sistematičnom napadu svjesno i aktivno sudjelovali obnašajući dužnosti, optuženi Ninković u svojstvu člana Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, optuženi Paravac u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, optuženi Bjelošević u svojstvu načelnika CSB Doboj i člana Kriznog štaba i optuženi Savić u svojstvu zamjenika načelnika CSB Doboj, te počinili kazneno djelo –zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Navedenim napadom i progonom, koji je počinjen ubojstvima, nezakonitim zatočenjima civila u logore, mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima i pljačkanjem stanovništva i njegovim progonom sa teritorije pod kontrolom SAOSB, gotovo cjelokupna populacija bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koju je činilo više desetina hiljada građana, protjerana je sa područja Doboja i Teslića.

Optuženi se terete za organizirane napade vojske, policije i paravojnih formacija, na naselja, sela i mjesta nastanjena stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani i odvođeni u logore na više lokacija na području Doboja.

Tokom progona, počinjeno je ubistvo više stotina žrtava, koja su počinjena pojedinačnim i skupnim ubistvima i strijeljanjima zatočenih civila, od kojih su neke od žrtava ukopavane u masovne grobnice te nakon rata ekshumirane i identificirane a za dijelom žrtava se još uvijek traga.

Počinjeno je i nezakonito zatvaranje više hiljada osoba u logore i objekte za zatočenje na više lokacija, gdje su žrtve mučene, zlostavljene i premlaćivane, što je ostavilo trajne posljedice na zdravlje mnogih preživjelih žrtava.

Optuženi se terete i za uništavanje većeg broja vjerskih i kulturnih objekata na području Doboja, Teslića i okoline, koji su služili vjerskim potrebama stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i bili zaštićeni spomenici kulturne baštine na tom području.

Podignuta optužnica je predmet Kategorije 2, u kojem je istraga započeta u tužiteljstvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet proslijeđen na procesuiranje Tužilaštvu  BiH.

Tužilac  Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva  BiH, je zajedno sa istražiteljima i suradnicima, proveo temeljitu istragu i prikupljanje dokaza, nakon čega je podignuta optužnica, koja je najopsežnija optužnica za ratne zločine na području Doboja i Teslića.

Tužilaštvo  BiH će krivnju i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 214 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva  BiH.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku