hamburger-icon

Kliker.info

Ratni zločini Izraela sve bliže sudu : Međunarodni sud prihvatio suverenitet Palestine !

Ratni zločini Izraela sve bliže sudu : Međunarodni sud prihvatio suverenitet Palestine !

09 Decembra
03:49 2014

Hagsud444Međunarodni krivični sud (ICC) prihvatio je status Palestine, te na taj način otvorio put ispitivanju ratnih zločina na okupiranoj teritoriji, saznaje Al Jazeera.Odluka, koja je donesena u ponedjeljak, označava simboličnu pobjedu Palestinaca koji će dobiti mjesto u ICC-u: teoretski je sada pravno moguće istraživati ratne zločine počinjene u okupiranoj teritoriji.

ICC, koji je pod upravom Rimskog statuta, je prvi trajni, međunarodni krivični sud, baziran na sporazumu, koji pomaže u okončanju nekažnjivosti počinilaca nekih od najozbiljnijih zločina u očima međunarodne zajednice.Sud, koji se nalazi u Hagu u Holandiji, međunarodna je nezavisna organizacija i nije sastavni dio UN-a.Iako se troškovi podmiruju iz „država članica“, ICC također prima dobrovoljne doprinose vlada, međunarodnih organizacija, pojedinaca, firmi itd.

Snaga simbolike

Dopisnik Al Jazeere James Bays, rekao je da je do prihvatanja došlo na otvorenom sastanku država članica ICC-a.„Ovo sada znači da je Palestina ‘nedržavni partijski posmatrač’ – kao i SAD ili Rusija ili svaka druga zemlja koja nije potpisnica Rimskog statuta“, rekao je on.

„Drugim riječima, sve potpisnice ICC-a Palestinu smatraju državom. Pristanak je simboličan ali dodaje međunarodnom impulsu palestinskoj državnosti i ima pravne reperkusije“.„Ako se Palestina prijavi za pridruživanje Rimskom statutu, bit će mnogo teže da ih se odbije. Prihvatanje sigurno približava ratne zločine Izraelaca sudu.“

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku