hamburger-icon

Kliker.info

Ratni zločin u Gazi : UN traži istragu a kanadska novinarka traži globalni pokret protiv Izraela

Ratni zločin u Gazi : UN traži istragu a kanadska novinarka traži globalni pokret protiv Izraela

10 Januara
18:55 2009

Visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay kazao je da je izraelska vojska u pojasu Gaze vjerojatno počinila najmanje jedan ratni zločin. On je zatražio neovisnu, transparentnu i vjerodostojnu istragu niza incidenata, a izdvojio je onaj u Zeitounu, gdje je u jednoj kući izraelska vojska granatama pobila 30 Palestinaca nakon što ih je prethodno iz njihovih domova potjerala baš u tu zgradu.Pillay, bivši sudac Međunarodnog suda pravde, kazao je da upravo ovaj incident ima sve elemente klasičnog ratnog zločina
Ranjeni bez pomoći
– Postoji međunarodna obveza poštovanja humanitarnog i ratnog prava. Vojnici moraju voditi računa da zaštite civile i ne smiju ih nasumce ubijati. Ako to ipak učine, moraju se pobrinuti da ranjeni dobiju adekvatnu njegu. U ovom slučaju preživjela i ranjena djeca u bombardiranoj zgradi bespomoćno su pokraj mrtvih majki čekala pomoć i hranu. Izraelski su vojnici bili nadomak toj djeci, a nisu učinili ništa da im pomognu – kazao je Navi Pillay. Ranjene i mrtve civile u Zeitounu pronašli su djelatnici Crvenoga križa.
Razdvajanje obitelji
Službena brojka poginulih Palestinaca popela se danas ujutro na više od osam stotina, a ranjenih je više od tri tisuće. Riječ je o onima koji su dospjeli do bolnica i mrtvačnica, pa se procjenjuje da bi brojke mogle biti i veće.U cijelom pojasu Gaze, nakon što je izraelska vojska stanovništvo zasula lecima koji ih pozivaju da napuste kuće, deseci tisuća Palestinaca bježe iz svojih domova, a utočište uglavnom traže u središtima većih gradova. Obitelji se razdvajaju i sklanjaju na više različitih mjesta kako bi u slučaju napada preživio barem neki članovi obitelji.U međuvremenu su propali svi pokušaji da se postigne bilo kakvo primirje. Američka državna tajnica napustila je Vijeće sigurnosti uoči glasovanja o primirju, a nije tajna da je prije toga imale temeljite konzultacije sa Bijelom kućom i Izraelom. Svi su izgledi da će vrlo brzo Izrael početi i treću fazu svoje operacije – zauzimanje gradova. Vlada Ehuda Olmerta za to još uvijek ima podršku 90 posto Izraelaca. 

Globalni pokret protiv Izraela           Diljem svijeta održavaju se masovni prosvjedi na kojima se traži hitan prekid pokolja u Gazi. Naomi Klein, kanadska novinarka, publicistica i politička analitičarka piše da jedini izlaz iz ovoga krvavog pokolja vidi u tome da se stvori globalni pokret, poput onoga koji je dokrajčio apartheid u Južnoj Africi, čiji bi cilj bio neprestani žestoki pritisak na Izrael, što uključuje međunarodne bojkote i sankcije protiv te zemlje. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku