hamburger-icon

Kliker.info

Rat za Ukrajinu : Kijev zatražio konkretnu pomoć međunarodne zajednice

Rat za Ukrajinu : Kijev zatražio konkretnu pomoć međunarodne zajednice

02 Marta
16:54 2014
Crimea airport seizedUkrajinski premijer Arsenij Jatsnjuk poručio je u nedjelju da se zemlja nalazi “na ivici provalije”, pozvavši ruskog predsjednika Vladimira Putina da povuče vojsku.”Ovo je crveni alarm. Ovo nije prijetnja, ovo je stvarna objava rata mojoj zemlji. Pozivamo predsjednika Putina da povuče svoju vojsku i da se drži svojih međunarodnih obaveza, kako bilateralnih tako i multilateralnih sporazuma koje su potpisale Ukrajina i Rusija”, rekao je Jatsnjuk.Stotine naoružanih ljudi, bez ikakvih oznaka na uniformama, stigli su pred kadetsku vojnu bazu u Privolnom,u regionu Krima, javlja izvještač Associated Pressa.Konvoj se sastoji od 13 vozila, popunjenih, svaki sa po 30 vojnika, te 4 vozila opremljena mitraljezima. Vozila, koja imaju ruske saobraćajne oznake, opkolili su bazu i blokirali i ulaz i izlaz. Ukrajinci u kasarni, koji imaju manevarsko oružje, pred kapiju su postavili tenk.Agencija Interfax prenosi izjavu proruskog predsjednika pokrajinskog Parlamenta da će Krim, 30.marta održati referendum o nezavisnosti. Vladimir Konstatinov je precizirao da većina stanovnika koji govore ruski jezik ne želi živjeti pod ukrajinskom vlašću, nakon promjena koje su se desile.Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksander Turčinov pozvao je međunarodnu zajednicu da preduzme konkretne korake i pomogne njegovoj zemlji.Poziv je upućen nakon što su ruski vojnici pokušali razoružati manji kontigent ukrajinske vojske. Neki komandanti odbili su predati oružje, pa su Rusi opkolili baze.Istovremeno, policija je u Moskvi u nedjelju hapsila demonstrante na protestima protiv eventualne ruske vojne intervencije u Ukrajini.Ukrajinski parlament obratio se međunarodnim posmatračima da im pomognu u nadgledanju i osiguravanju nuklearnih elektrana.Parlamentarni zastupnik Hrihorij Nemirija, prenosi da je Skupština apelovala na potpisnike nuklearnog dogovora iz 1994.godine kojim se Ukrajini garantuje sigurnost. Među njima su SAD, Velika Britanija i Rusija.
Američki državni sekretar John Kerry optužio je Rusiju za “nevjerovatan čin agresije” na Ukrajinu. Govoreći u nedjelju u jednom jutarnjem televizijskom programu mreže CBS, Kerry je zaprijetio “veoma ozbiljnim reperkusijama” Sjedinjenih Država i drugih zemalja, uključujući sankcije za ekonomsku izolaciju Rusije. On je najavio mogućnost bojkota junskog sastanka Grupe 8 najrazvijenijenijih zemalja svijeta u Sočiju, te rekao da je razgovarao sa drugim šefovima diplomatija G8 i da su svi kazali da su spremni ići do kraja i izolirati Rusiju.

Lideri zemalja NATO pakta raspravljaju u nedjelju na vandrednom sastanku o krizi u Ukrajini, koja je u nedjelju pozvala na opštu mobilizaciju, uključujući i rezervni sastav, saznaje se u visokim sigurnosnim krugovima u zemlji.Rusija ugrožava mir u Evropi preko vojne akcije u Ukrajini, izjavio je generalni sekretar NATO pakta  Anders Fogh Rasmussen.“Ono što Rusija sada radi kršenje je principa iz Povelje UN-a”, rekao je Rasmussen u Brusselsu, uoči vanrednog sastanka Sjeveroatlanskog saveza.Andrij Parubi, sekreta Vijeća sigurnosti UN-a saopštio je da ministar vanjskih poslova ima ovlaštenja zatražiti od SAD i Velike Britanije “garancije za sigurnost Ukrajine”.Parubi je naglasio kako će Ukrajina pojačati osiguranje važnih energetskih postrojenja, nako što su ruske snage u subotu potpuno preuzele kontrolu nad Krimom, podstakle nemire i u drugim dijelovima zemlje.Za sada nema znakova da ruska vojska preuzima akcije izvan krimske oblasti.

Ruski predsjednik zatražio je u subotu preuzimanje kontrole nad crnomorskom obalom u regiji Krima, poslavši poruku Kijevu da je zabrinut za sigurnost ruskih građana u toj oblasti, te vojnih trupa koje Rusija ima na Krimu. U međuvremenu, ruski ambasador u Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin založio se za povratak na diplomatski put.urkin je kao rješenje ponudio povratak Ukrajine “na pozicije koje su dogovorene 21. februara u Kijevu, kada je usaglašeno da se formira vlada nacionalnog jedinstva”.Ekstremisti moraju biti zaustavljeni, a ukrajinska se opozicija mora ograditi od njihova djelovanja, umjesto da ih podržava u akcijama koje mogu dovesti do veoma teške situacije”, kazao je Čurkin.Bivši ukrajinski predsjednik je 21. februara s liderima opozicije postigao sporazum za rješavanje krize prema kojoem se na snagu vraća ustav iz 2004.godine. Reforma najvišeg zakona zemlje kojom bi se smanjile predsjedničke ovlasti, trebala je biti pripremljena za septembar ove godine.

Ruski premijer Dmitri Medvjedev telefonom je razgovarao s ukrajinskim kolegom Arsenijem Jatsenjukom, saopšteno je u nedjelju.Medvjedev je, kako je saopšteno, izrazio interese da se zadrže stabilni i prijateljski odnosi među dvjema zemljama, te naglasio kako “Rusija zadržava pravo da zaštiti svoje građane na Krimu”, podsjećajući i na odgovornost “koju nose ukrajinske vlasti zbog upotrebe sile nad ruskim građanima”.Privremene vlasti iz Kijeva zatražile su pomoć Sjeveroatlanskog saveza protiv Rusije koja je u subotu u Parlamentu izglasala dozvolu za upotrebu vojske.U odluci Gornjeg doma Ruskog parlamenta kaže se da predsjednik Vladimir Putin “može upotrijebiti vojsku sve dok se u Ukrajini ne sredi socijalna i politička situacija”.Iz Kremlja je dato dodatno objašnjenje kako odobrenje ne znači “da će odluka biti odmah i provedena”, ali da Rusija ima obavezu umiješati se “jer su ugroženi ruski građani i osoblje vojnih baza na Krimu”.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je u nedjelju da je Rusija narušila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. On je dao kratku izjavu prije odlaska u Kijev, na sastanak sa ukrajinskim zvaničnicima. Hague je takođe pozvao obje strane u ukrajinskoj krizi da okončaju konflikt.Kanada, u kojoj živi milion i 200 hiljada stanovnika koji se izjašnjavaju kao etnički Ukrajinci, povukla je svog ambasadora iz Moskve. Zvanična Ottawa je objavila kako neće učestvovati na predstojećem samitu G8 u Sočiju.Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pozvao je da se obustave pripreme za organizaciju Samita G8, koji se trebao održati u junu, u Sočiju. Pariz na ovaj način želi povećati pritisak na Moskvu da zaustavi dalju eskalaciju krize u Ukrajini.

Prethodno, američki predsjednik Barak Obama izrazio je svoju zabrinutost ruskom kolegi Vladimiru Putinu oko vojne intervencije u Ukrajini.”Rusija je evidentno povrijedila suverenitet Ukrajine šaljući trupe na Krim”, kazao je Obama Putinu, upozorivši ruskog predsjednika na posljedice.Vladimir Putin je odgovorio svojom zabrinutošću zbog “provokativnih, kriminalnih” akcija koje provode ultra-nacionalisti koje podržavaju ukrajinske vlasti.Vladimir Putin je odgovorio svojom zabrinutošću zbog “provokativnih, kriminalnih” akcija koje provode ultra-nacionalisti koje podržavaju ukrajinske vlasti.Evropska unija i NATO zatražili su takođe od Rusije da se vojno ne angažuje u Ukrajini.

Povjerenica EU za vanjsku politiku Ketrin Ešton “nepotrebnom esakalacijom tenzija” je označila odobrenje Parlamenta da Putin može upotrijebiti trupe u Ukrajini.Ona je pozivala Rusiju da umjesto podizanja vojne sile primjeni mirno rješenje konflikta.Proruski demonstranti u subotu se se sukobili s ukrajinskim aktivistima, a u nekoliko gradova na zgradama institucija vlasti postavljena je ruska zastava, kao na primjer u Harkovu, Donetsku, Odesi i Dnipropetrovsku.
“Ovo je najopasnija situacija u Evropi od vremena sovjetske invazije na Čehoslovačku, 1968.godine”, izjavio je jedan zapadni diplomata pod uvjetima anonimnosti.
“U suštini, moramo biti realni i priznati da je Krim u ruskim rukama. Ono što se mora spriječiti jeste da Moskva ne preuzme i sve one dijelove Ukrajine u kojima su etnički Rusi u većini”, dodao je isti izvor. (Kliker.info-ERSE)No url attribute defined!No url attribute defined!

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku