hamburger-icon

Kliker.info

Rat za internet : Cyberanarhisti ratuju uime WikiLeaksa i zasad vode

Rat za internet : Cyberanarhisti ratuju uime WikiLeaksa i zasad vode

10 Decembra
06:59 2010

– Ovo postaje pravi rat. Nije riječ o konvencionalnom nego o ratu za podatke. Mi pokušavamo održati internet otvorenim i slobodnim za sve – kazao je u razgovoru za jedan radio Hladnokrvni, član koji istupa uime grupe Anonimci koja je u srijedu i četvrtak rušila internetske operacije Mastercarda, PayPala, Amazona, švedskog tužiteljstva i odvjetnika djevojaka koje su Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa, optužile za silovanje. 

Skinuti s Facebooka                 Jučer ujutro nakratko je pala i internetska stranica švedske vlade, ali je naknadno vraćena. Za poslije podne najavili su da će svom snagom napasti Amazon. Pojavila se i informacija da će srušiti Twitter, ali Hladnokrvni je to opovrgao. – Twitter je vitalan za širenje informacija – ustvrdio je. Nedugo potom Anonimci su skinuti s Twittera. Hladnokrvni tvrdi da oni nisu tek grupa hakera koja podržava Assangea, već se, prilično pompozno, predstavljaju, kao “živuća savjest” mreže, koja nije uvijek ista po broju i sastavu. Taj se 22-godišnji Englez predstavlja kao programer bez specifične političke pripadnosti.Njihova operacija pod kodnim imenom “Osveta” zajednički je napor usmjeren, navode, prema onima koji zlorabe internet, što u ovom trenutku znači da ratuju s onima koji su udarili na WikiLeaks. Anonimci tvrde da ne napadaju ključnu infrastrukturu “moralno korumpiranih organizacija poput Vise i Mastercarda”, već njihove korporativne stranice. Facebook je skinuo njihov profil sa svoje mreže, ali naglašava kako nemaju nikakve namjere ugasiti profil WikiLeaksa jer se oni ni o čemu nisu ogriješili o pravila Facebooka.

Napadali scijentologe                   U cyber ratu (koji su počeli vladini hakeri koji su prvo navalili na stranice WikiLeaksa, potom ga skinuli s Amazona), zasad vode Assangeovi pristaše. WikiLeaks se trenutačno nalazi na 507 internetskih adresa širom svijeta, depeše se i dalje objavljuju redom kako je planirano, a Anonimci konsolidiraju svoje redove. Pretpostavlja se da je riječ o nekoliko stotina hakera koji djeluju s različitih svjetskih lokacija. Oni sami sebe definiraju kao “cyberanarhiste”, koji djeluju protiv vlada i protiv korporacija, a svoju su ikonu pronašli u 39-godišnjem heroju Julianu Assangeu.Prije operacije “Osveta” Anonimci su bili poznati po hakerskom napadu na Scijentološku crkvu. Dok na mreži vlada “cyber rat”, Assange je u londonskom zatvoru u najgorim mogućim uvjetima. Nema, naime, pristup internetu.

Javite nam ako krećete u ratne zločine                Naftni div Shell infiltrirao je svoje ljude u sva glavna ministarstva nigerijske vlade i na taj način ima uvida u sve poteze koje vuku političari u vezi s naftom bogatom Deltom Nigera – otkriveno je u novim objavama WikiLeaksa. Nove depeše pokazuju i da su američki dužnosnici rekli vlastima Ugande da ih izvijeste kada će njihova vojska krenuti u ratne zločine koristeći se američkim obavještajnim podacima – ali nisu ništa učinili da moguće zločine spriječe. SAD je bio na strani vlade Ugande u obračunu s pobunjenicima LRA-a.

Možda su upravo ubili Franza Ferdinanda               Možda smo promatrači početka “velikog cyber rata”, a upravo su ubili prijestolonasljednika Franza Ferdinanda.  Cyber napada bilo je i prije, ali razlika je sada u tome što je bitka izvannacionalna i nije riječ o ratu jedne vlade protiv druge – upozorava kolumnist Independenta. O ishodu ovog rata ovisi koliko će ubuduće biti slobode na webu, zaključuje. Možda smo promatrači početka “velikog cyber rata”, a upravo su ubili prijestolonasljednika Franza Ferdinanda. Cyber napada bilo je i prije, ali razlika je sada u tome što je bitka izvannacionalna i nije riječ o ratu jedne vlade protiv druge – upozorava kolumnist Independenta. O ishodu ovog rata ovisi koliko će ubuduće  biti slobode  na webu, zaključuje. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku