hamburger-icon

Kliker.info

Rat u pojasu Gaze: Izrael potvrdio smrt prvog vojnika od početka invazije

Rat u pojasu Gaze: Izrael potvrdio smrt prvog vojnika od početka invazije

04 Januara
17:26 2009

Izraelska vojska potvrdila je smrt prvog vojnika od početka invazije na pojas Gaze. Vojnik je stradao u požaru minobacača na sjeveru Gaze. Ranije je iz Hamasa objavljeno kako je u sukobima poginulo devet izraelskih vojnika, no izraelska vojska potvrdila je samo ranjavanje 30 vojnika. Od početka kopnene ofenzive u subotu navečer, prema palestinskim bolničkim izvorima, poginulo je najmanje 40 Palestinaca, a ranjeno dvjestotinjak. Među poginulima je najmanje 17 civila, posebice na sjeveru Gaze, čime je broj ubijenih od početka izraelskih napada 27. prosinca narastao na 490. Izrael je ranije izvijestio da je ranjeno 30 vojnika. CNN, pozivajući se na palestinske sigurnosne izvore, javlja da je izraelska vojska preuzela kontrolu nad dijelom sjeverne Gaze manje od 24 sata nakon početka kopnene ofenzive na palestinski teritorij. Izraelske snage drže Grad Gazu u okruženju. Tenkovi izraelske vojske ušli su duboko u palestinski teritorij. Pojas je presječen na dva dijela jer su Izraelci uspjeli zauzeti glavnu prometnu arteriju od sjevera prema jugu. Usto je izraelska strana priopćila kako je prema Izraelu ispaljen mali broj raketa. "Osam raketa kratkoga dometa i minobacačkih granata ispaljeno od početka kopnene operacije u smjeru Izraela i nije bilo žrtava", rekao je glasnogovornik. Izraelci tvrde da su "ubili i ranili više desetaka" palestinskih boraca. U sukobima na sjeveru pojasa Gaze, prema palestinskim medicinskim izvorima ozlijeđeno je puno palestinskih boraca, no do mnogih se vozila hitne pomoći nisu uspjela probiti.

Zarobljena dva izraelska vojnika           Hamas tvrdi da je zarobio dva izraelska vojnika Hamas tvrdi da je u nedjelju tijekom borbi sa izraelskim vojnim snagama u Pojasu Gaze zarobio dva njihova vojnika, što izraelski izvori opovrgavaju. "Dva su vojnika zarobljena", priopćio je Hamas putem radija i televizije. Izraelska vojska sa svoje je strane priopćila da nema nikakvih saznanja o tome da je bilo koji od njenih pripadnika u Hamasovim rukama. Izrael je u subotu navečer nakon osam dana zračnih napada pokrenuo kopnenu akciju na području Pojasa Gaze.

Perez odbacio mogućnost primirja        Izraelski predsjednik Shimon Peres odbacio je mogućnost primirja u pojasu Gaze, no rekao je da Izrael ne namjerava okupirati Gazu. – Ne namjeravamo ni okupirati Gazu ni uništiti Hamas, nego stati na kraj teroru. Hamasu je potrebna stvarna i ozbiljna lekcija koju sada i dobivaju – izjavio je Peres u intervjuu za ABC News.- Nećemo prihvatiti ideju da Hamas nastavi gađati (naš teritorij op.a.), a da mi proglasimo primirje. To nema smisla – dodao je   (Kliker.info-VL)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku