hamburger-icon

Kliker.info

Rat između dvije Cristine : MMF usvojio ‘Deklaraciju o nepovjerenju’ protiv Argentine

Rat između dvije Cristine : MMF usvojio ‘Deklaraciju o nepovjerenju’ protiv Argentine

03 Februara
06:22 2013

Argentina se nakon više od deset godina od kada je ‘uvrijedila’ Međunarodni monetarni fond i odbila platiti dugove još jednom našla na meti kritika međunarodne financijske institucije. MMF je  na izvanrednom zasjedanju usvojio ‘Deklaraciju o nepovjerenju’ protiv Argentine, što je događaj bez presedana u povijesti fonda. Razlog zbog kojega je Izvršni odbor usvojio deklaraciju je ‘netočnost podataka o inflaciji i bruto domaćem proizvodu koje su vlasti u Buenos Airesu dostavile u sjedište fonda’.

Statistički podaci služe kako bi se njihovim usklađivanjem s međunarodnim statističkim pokazateljima mogla donijeti ocjena gospodarskog stanja u zemlji i usvojile smjernice za buduće aktivnosti.Deklaracijom se traži od Argentine da najkasnije do 29. augusta 2013. ispravi sve greške u izvještaju i dostavi točne podatke, te tako ispuni svoje obveze prema međunarodnoj instituciji čiji je član.Iako u izvještaju Izvršnog odbora i čelnice MMF-a, Christine Lagarde, nisu predviđene kazne u slučaju nepoštivanja obvezujuće deklaracije, posljedica neposluha vlade predsjednice Kirchner bi mogao biti izlazak Argentine iz međunarodne organizacije.

Čelnica MMF-a, Christine Lagarde, je 24. augusta prošle godine upozorila vladu u Buenos Airesu da ‘ima rok od tri mjeseca da izbjegne crveni karton, te kako mora doći do promjene u stavu ili će biti izbačeni iz fonda’. Izvršni odbor je u petak postupio na tragu ove prijetnje.Na meti fonda su podaci, koje je poslao argentinski Nacionalni statistički zavod (INDEC), o inflaciji u Buenos Airesu (jer ne postoje podaci na nacionalnoj razini), te o rastu BDP-a. Izvršni odbor u svom izvještaju navodi ‘kako su mjere, koje je Argentina provela od prošle jeseni, nedostatne’, te kako je zbog toga, na temelju članka 1., Statuta fonda, bilo nužno usvojiti deklaraciju, mjeru nakon koje slijedi postupak kažnjavanja zemlje članice, a što bi moglo dovesti i do brisanja iz članstva međunarodne organizacije.Međutim, tužba bi se odnosila na banalne razlike između pokazatelja koje je dostavila argentinska vlada i onih koje je predočio MMF. Stoga pretjerana reakcija izvršnog odbora ukazuje da je posrijedi nešto sasvim drugo (već se duže vremena nesuglasice između MMF-a i Argentine nazivaju ‘ratom između dvije Cristine’).

Reakcija vlasti u Buenos Airesu

Argentinske vlasti su zatražile da se održi izvanredna sjednica Odbora guvernera MMF-a, kako bi se raspravilo o ovoj odluci.'Zatražili smo hitnu sjednicu Odbora guvernera MMF-a kako bi s njima raspravili o politici fonda, te o mjerama koje se duže vrijeme provode protiv naše zemlje u vremenima teške ekonomske i financijske krize u svijetu. Ovo je pogrešan potez MMF-a i jasan primjer neravnopravnog tretmana i dvostrukih mjerila prema zemljama članicama fonda’, izjavio je Hernan Lorenzino, argentinski ministar gospodarstva.Ministar Lorenzino je također izjavio da ne razumije kako MMF vjeruje podacima neovisnih analitičara koji se ne temelje na znanstvenim istraživanjima i mukotrpnom radu.

Usporedbe radi, vlada u Sjedinjenim Državama tvrdi kako je nezaposlenost u Americi 10% , dok većina neovisnih analitičara tvrdi kako je realna stopa nezaposlenosti 22%, dakle, dvostruko veća. Procjenjujući razinu potrošnje u SAD-u, State Department tvrdi kako je inflacija 10%, ali ne želi reći kako su se u izračunu potrošnje uzeli u obzir podaci koji se odnose na hipotekarne kredite, od kojih većina nikada neće biti podmirena. Moglo bi se s pravom tvrditi kako su podaci koje je dostavila Argentina više nego vjerodostojni, ako ih uspoređujemo s onim američkim. Stoga, ispada da je ministar Lorenzino u pravu kada tvrdi kako MMF ima dvostruka mjerila. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku