hamburger-icon

Kliker.info

Rasplet na vidiku : Incko u ponedjeljak objavljuje mjere za Mostar

Rasplet na vidiku : Incko u ponedjeljak objavljuje mjere za Mostar

11 Decembra
17:55 2009

Visoki predstavnik Valentin Inzko započinje danas završni krug konsultacija oko rješenja krize u Mostaru. Inzko će započeti konsultacije sa ambasadorima zemalja Vijeća za provedbu mira u BiH, razgovori će biti nastavljeni tokom vikenda, a objava odluke očekuje se u ponedjeljak. Iako je od lokalnih izbora prošlo 14 mjeseci, Gradsko vijeće Mostara još uvijek nije završilo svoju prvu konstituirajuću sjednicu, odnosno izabralo gradonačelnika. Totalanu blokadu u kojoj se grad našao zbog neusvajanja budžeta i štrajkova koji su uslijedili trebao bi presuditi visoki predstavnik Valentin Inzko.

Nakon posljednjeg stastanka u Mostaru na kojem se ponovno uvjerio da je politički dogovor nemoguć, Inzko je obećao da će djelovati nakon sjednice Vijeća za provedbu mira: „Ja ću izaći ove nedjelje kod Vijeća za implementaciju mira, kod PIK-a, na nivou ambasadora i mi ćemo tražiti tamo jedno drugo rješenje, pošto ovo stanje koje traje sad već 14 mjeseci nije podnošljivo i to je velika sramota.“ U ranjim izjavama visoki predstavnik nije isključio ni mogućnost nametanja proste većine glasova koja bi, pored ranije odluke o tajanom glasanju u Gradskom vijeću, trebala rezultarati prvoga čovjeka grada. Izborni pobjedenik mogao bi biti onaj kandiata koji u Gradskom vijeću osvoji veći broj glasova, a ne dvotrećinsku, u prva dva kruga glasanja, odnosno natpolovičnu većinu 18 od 35 glasova koja do sada nije rezultirala izborom prvog čovjeka grada. „Očekujem male izmjene koje će nam unaprijediti cijeli proces izbora. Bar je tako visoki predstavnik obećao – da neće ići u neke radikalne izmjene jer za ozbiljnije izmjene potreban je širi dijalog, međustranački svakako, u Mostaru“, kaže Zijo Hadžiomerović iz SDA.

ČOVIĆ TRAŽI DA GRADONAČELNIK BUDE HRVAT           Pedsjednik HDZ BiH Dragan Čović potvrdio je novinarima kako je u razgovoru sa visokim predstavnikom zatražio da gradonačelnik Mostara bude Hrvat. Prema Čovićem riječima, radi se o legitimnom i moralnom zahtjevu jer, kako dodaje, i Hrvati trebaju imati jedan grad. Obzirom da će HDZ insistirati na hrvatskoj federalnoj jedinici u pregovorima o ustavnim promjenama, njeno sjedište bilo bi u Mostaru. „Pa, hvala Bogu, da i neki grad u BiH mora imati većinsku hrvatsku strukturu. To je rezultat okolnosti u zadnjih 20 godina, ili u zadnjih 50 godina kako ćemo to promatrati. I ne znam zašto nekome smeta da Sarajevo danas ima više od 94 posto Bošnjaka, a organiziran je na način kako je organiziran. Ako je ratnih događanja bilo ovdje, bilo je i u svakoj drugoj sredini“, kaže Čović. U SDA ove izjave su najoštrije odbacili označivši ih oživljavanjem Herceg Bosne, na koju nikad neće pristati. „Te izjave da gradonačelnik treba biti Hrvata, pa izjave o trećem entitetu, o Mostaru kao glavnom gradu trećeg entiteta – on to neće sigurno dobiti. Ja ne znam čemu samo služe njegove izjave,", kaže Zijo Hadžiomerović iz SDA.Kakvo će političko rješenje za Mostar donijeti visoki predstavnik sindikalne organizacije grada Mostara odavno ne intersuje. Okupljeni u nedavno foramirani Krizni štab za bolji Mostar, od OHR-a zahtijevaju prije svege nametanje budžeta kako bi se odblokirao život Mostara. U očekivanju odluke za Mostar, od visokog predstavnika zatražili su i kažnjavanje vijećnika Gradskog vijeća vladajućeg dvojca SDA i HDZ-a, ali i ostalih opzicijskih stranaka koje partipcipiraju u Vijeću. Emir Topuz, predstavnik Sindikata Gradske uprave i član Kriznog štaba: „Sve ostalo što prati život u gradu je stalo, ništa se značajno ne dešava, svi su projekti zaustavljeni.“ U Kriznom štabu najavili su i potpisivanje peticije u Mostaru sa pitanjem da li građani podržavaju vanredne izbore za Gradsko vijeće. Peticija će biti provedana bez obzira na odluku visokog predstavnika.   Tina Jelin (RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku