hamburger-icon

Kliker.info

Rasplet na pomolu : Amerika šalje specijalce na Kosovo

Rasplet na pomolu : Amerika šalje specijalce na Kosovo

07 Marta
06:33 2013

Do eskalacije sukoba na sjeveru Kosmeta moglo bi doći već na proljeće, bez obzira na rezultat briselskih pregovora Ivice Dačića i Hašima Tačija, premijera Srbije i Kosova.Srbijanski mediji objavili su da na to upućuje najava iz Fort Briga u Americi da će na Kosovo i Metohiju stići 525. borbeno-izviđačka brigada. Ta jedinica trebalo je da ide u Avganistan, ali je plan promijenjen, pa je odlučeno da dođe na Kosovo, da bude dio KFOR-ove Multinacionalne brigade "Istok" i zamijeni pripadnike Američke nacionalne garde i rezerviste iz ove zemlje.Ovo je prvi put da na Kosovo iz Amerike stiže jedna borbena jedinica, odnosno specijalci koji su obučeni za ratovanje u najtežim uslovima u Avganistanu.

Pukovnik Havijer Brunson, komandant 525. borbeno-izviđačke brigade, rekao je "da će njegova brigada na Kosovu ostati devet mjeseci, da ne očekuje sukobe i da će njegovi vojnici sarađivati s lokalnim stanovništvom i lokalnim zvaničnicima".Ipak, Srbi strahuju da Amerikanci dolaze da, zajedno sa Nijemcima, koji su prošle godine poslali svoje oklopne specijalce i "ježeve" za uklanjanje barikada, silom natjeraju Srbe na sjeveru Pokrajine da se integrišu u nezavisno Kosovo.Na ozbiljnost situacije ukazuje i Radenko Nedeljković, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga, koji je rekao da bi svakog trenutka sukobi mogli eskalirati u multietničkom naselju Brđani. Inače, u Brđanima Albanci, uz zdušnu pomoć Kosovske policijske službe i uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, grade na desetine kuća i stambenih objekata, otimaju srpsku zemlju, protjeruju Srbe i pokušavaju da se infiltriraju u sjeverni dio Kosovske Mitrovice.

"Bezbednosna situacija je krajnje teška i eksplozivna, eskalacija je moguća već ovog proleća. Albanci pokušavaju da nam, osvajanjem Brđana, dođu iza leđa i ugroze opstanak Srba u Kosovskoj Mitrovici, pitanje je još koliko će srpski narod sve to moći da toleriše", kaže Nedeljković i naglašava "da se Priština kune u Ahtisarijev plan, a da se ni njega ne pridržava".Po Ahtisarijevom planu, naselje Brđani je deo opštine Sjeverna Kosovska Mitrovica i u ovom dijelu grada ništa se ne može graditi bez dozvola nadležnih opštinskih službi."Albanci to ne poštuju, po nalogu iz Prištine, uzurpiraju srpsku zemlju, naseljavaju se u delu grada gde nikada nisu živeli i svakodnevno provociraju sukobe", dodaje Nedeljković.Mirko Milosavljević iz Zubinog Potoka kaže da će biti nemira ukoliko Dačić dogovori nešto što ne bi značilo ostanak sjevera Kosmeta u sastavu Srbije."Ako smo izdržali 13 godina, moramo izdržati i sada, ima među nama nekih koji bi pristali na sve što im Beograd ili Priština kažu, ali 99 odsto Srba ni po koju cenu neće pod Tačijevu čizmu i tome će se suprotstaviti svim sredstvima", zaključio je Milosavljević. (Vesti.oniline)

Bespilotna letjelica

Na sjeveru Kosmeta se, kako tvrde Srbi u Leposaviću, 28. februara srušila bespilotna letjelica, koja je, kako se veruje, snimala pogranično područje sa Srbijom i lokacije oko Jarinja. Letjelica je pala nedaleko od planinskih i slabo naseljenih sela ove opštine, u podnožju Kopaonika."Odmah je stiglo nekoliko helikoptera KFOR-a koji su nadletali ovo područje, sletali i uzletali i potom nestali", kaže jedan žitelj Leposavića.(Kliker.info-Vestionline)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku