hamburger-icon

Kliker.info

Raspisana potjernica za Stefanom Karganovićem : Od Dodika uzeo dva miliona maraka i zbrisao u Ameriku (Video)

Raspisana potjernica za Stefanom Karganovićem : Od Dodika uzeo dva miliona maraka i zbrisao u Ameriku (Video)

02 Aprila
02:55 2019

Osnovni sud Banjaluka odredio je pritvor i raspisao potjernicu za Stefanom Karganovićem. potvrđeno je BN televiziji u tom sudu. Zbog ‘’Istorijskog projekta Srebrenica’’ Karganović bi mogao iza rešetaka jer je oštetio budžet Republike Srpske za više od 100 hiljada maraka.  

Nevladina organizacija čiji je Karganović bio direktor od 2008. do 2014. godine dobila je od vlasti dva miliona maraka. Novac je potrošen, bez evidencije gdje i kako. Na taj način budžet Srpske je oštećen za više od 100.000 maraka, navodi BN TV.

Karganović je već pet godina neuhvatljiv za organe krivičnog gonjenja. 

Zajedno sa Karganovićem potpisnik publikacije o Srebrenici je i Ljubiša Simić koji se, iako ljekar opšte prakse, predstavljao kao forenzičar. Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Simićem koji je u međuvremu specijalizirao neurohirurgiju. 

Na UKC RS su nam rekli da je Simić od 15 marta na godišnjem odmoru. Prema našim saznanjima, Simić je otputovao u SAD, gdje se nalazi i njegov prijatelj i saradnik Stefan Karganović, koji je nedostupan organima gonjenja RS.  

Opozicionari u RS kažu da je „Istorijski projekat Srebrenica” međunarodna aktivnost pranja novca kriminalnih razmjera.

”Jedino sudska objektivna istraga može da se izbori sa sveopštom korupcijom koja je oličenje u slučaju Karganović, čovjeku koji je na tako volšeban način uz nečiju saradnju potrošio milionska sredstva iz budžeta”, kaže predsjednik PDP Branislav Borenović.

Vlada RS nikada nije tražila da Stefan Karagnović položi račune za oko dva miliona maraka koliko je potrošio na projekat Srebrenica. 

Stefan Karganović je jedan od koautora knjige “Rušenje RS”, u kojoj su, kao “strani plaćenici”, označene pojedine nevladine organizacije, udruženja, novinari i javne ličnosti. I uprkos tome bez smetnji je organizovao javne skupove u RS. Na Karganovićevoj crnoj listi bio je i Transparensi internešnel BIH, koji su ga tužili za klevetu.

”Nadam se da će sada kada mu konačno udju u trag i to pokrenuti. I da ćemo bar za nekoliko godina imajući u vidu koliko naši sudski postupci traju u ovakvim predmetima vidjeti i taj epilog i da će odgovarati ne samo za ove zloupotrebe već i za ono sve što je izneseno u publikacijama”, kaže Ivana Korajlić iz TI BIH .

RS je dala novac čovjeku za kojeg su mediji pisali da se 70-ih godina lažno predstavljao kao grof i konzul kraljevine Tonga u Čikagu. Razlika između kraljevine i Republike Srpske je i u činjenici što je Karganovićeva ideja u Republici Srpskoj prošla bez kazne.

BN TV

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku