hamburger-icon

Kliker.info

Raskol u Bijeloj kući : Sekretar za odbranu general James Mattis podnio ostavku

Raskol u Bijeloj kući : Sekretar za odbranu general James Mattis podnio ostavku

21 Decembra
04:15 2018

Američki sekretar za odbranu James mattis penzionisani marinski general, podnio je ostavku predsjedniku Trumpu.

U pismu ostavke, Mattis je naveo da napušta administraciju kako bi Trump mogao da ima šefa Pentagona čija će gledišta biti “bolje usklađena” sa njegovim sopstvenim.

U pismu u kojem je naglašen značaj koji Mattis pridaje američkim savezništvima u svijetu i potrebi da se bude “nedvosmislen” u odnosu na zemlje kao što su Kina i Rusija, sekretar za odbranu je poručio Trumpu:

“Pošto imate pravo da imate sekretara za odbranu čija su gledišta više usklađena sa vašim u toj i drugim temama, verujem da je za mene ispravna odluka da se povučem s položaja.”

General Mattis važio je za osobu koja je unosila stabilnost u kabinet Donalda Trumpa.Prije nego što je objavljeno pismo Mattisove ostavke, Trump je tvitovao da će se Mattis penzonisati krajem februara.

Donald J. Trump@realDonaldTrump

General Jim Mattis will be retiring, with distinction, at the end of February, after having served my Administration as Secretary of Defense for the past two years. During Jim’s tenure, tremendous progress has been made, especially with respect to the purchase of new fighting….52.9K5:21 PM – Dec 20, 2018Twitter Ads info and privacy34.1K people are talking about thisTwitter Ads info and privacy

Kako prenosi agencija Reuters , odlazak Mattisa iz administracije očekivao se od kako je Trump u srijedu saopštio da povlači američke vojnike iz Sirije, uprkos protivljenju američkih saveznika i Trumpovih sopstvenih najviših vojnih zvaničnika.

Jim Mattis je general-marinac sa četri zvjezdice i četrdeset godina karijere, a u prvoj reakciji demokrata na njegovu ostavku, liderka manjine u Predstavničkom domu Nancy Pelosi je kritikovala predsjednika Trumpa zbog povlačenja trupa iz Sirije bez konsultaovanja sa Mattisom.

“Mislim da svi u ovoj zemlji treba da pročitaju njegovo pismo ostavke” rekla je Pelosi.

Trump je tako ispunio svoje obećanje iz septembra da će u drugi dio svog mandata s novim timom: odlaze šef njegovog kabineta, također general John Kelly, i Mattis. Otišla je i Nikki Haley, ambasadorica u Bijeloj kući. Pa se ostvaruje sad u Washington već proverbijalna izjava da “u Bijeloj kući nema odraslih”. Posljednji je upravo otišao.

Pentagon će preuzeti netko blizak Boltonu i američka će politika postati još agresivnija prema tradicionalnim saveznicima, a blaža prema onima koji hvale Trumpa poput Saudijske Arabije. Što je dugoročno zabrinjavajuće. Zaključno, međunarodna će sigurnost bez Mattisa biti na velikom gubitku.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku