hamburger-icon

Kliker.info

Rasim Ljaljić : Hapšenje Tolimira nije režirano

Rasim Ljaljić : Hapšenje Tolimira nije režirano

02 Juna
12:07 2007

– Informacija koja je dovela do hapšenja generala Tolimira potiče iz domaćih, a ne međunarodnih izvora – tvrdi predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju s Haškim  tribunalom Rasim Ljajić. On navodi da je odmah po njenom prijemu obaviješten MUP Republike Srpske, a da je MUP Srbije dobio zadatak samo da osigura da Zdravko Tolimir ne prijeđe u Srbiju. – Ostali dio posla u operativnom smislu izvršio je MUP RS – kaže Ljajić.

On je, dakle, uhapšen u BiH?
– Sve detalje o tome saopćit će pripadnici MUP-a RS. Ne trebamo se mi kititi tuđim perjem ovdje u Srbiji. Tolimir je uhapšen na području RS i to je činjenica. Glavni dio posla, dakle, uradili su pripadnici MUP-a RS.

Uhapšeni je u teškom zdravstvenom stanju. Navodno ima rak?  – Ono što mi znamo o njegovom zdravstvenom stanju proslijeđeno je Haškom tribunalu. Nemamo informaciju da boluje od raka. Znamo da je liječen na Vojnomedicinskoj akademiji prije nego što je optužnica podignuta. Da budem precizan, od 18. do 28. februara 2003. godine on je liječen na VMA zbog problema koje ima s krvnim pritiskom. Bolovao je i od aneurizme jedne moždane arterije, a ima i srčane tegobe.

Odbacujete tvrdnje nekih da je Tolimir praktično poslan da umre u Hag?  – Svaka takva priča potpuno je morbidna!

Ko je sada na redu? – Svi do kojih organi gonjenja dođu. Do sada je glavni dio aktivnosti bio usmjeren prema Ratku Mladiću. Oko njega je bio angažiran najveći dio ljudstva i aktivnosti sigurnosnih agencija. Sada i civilne i vojne službe sigurnosti i policija istovremeno rade na lociranju preostalih haških optuženika, prije svih Gorana Hadžića i Stojana Župljanina.

Gdje su Mladić i Karadžić? – Već sam rekao da je najveći dio aktivnosti fokusiran prema Mladiću.Kada je Karadžić u pitanju, nemamo nikakvih informacija o tome gdje bi on mogao biti. Vlastimir Đorđević, to više nije tajna ni za koga, nalazi se u Rusiji.

Da li je cijela operacija – režija? Glavna tužiteljica Tribunala uskoro dolazi u Srbiju, očekuje se da Evropska komisija odmrzne pregovore o stabilizaciji i pridruživanju, a Tadić se sprema na put u Njemačku…
– Bilo bi suviše providno da to neko radi. I da hoćete, ovakvo nešto ne možete režirati. Ili dobijete informaciju koja vas dovede do hapšenja ili ne. A za takvo nešto ne može se birati trenutak. Odista, u pitanju je puka koincidencija da dva dana prije dolaska Karle del Ponte (Carla) uhapsite jednog od najtraženijih optuženih za ratne zločine. Dakle, ne radi se ni o kakvoj režiji.

Tolimirovo hapšenje moglo bi vam olakšati pronalaženje Mladića? 
– On jeste, prema svim informacijama koje imamo, u dužem periodu mozak skrivanja i osiguranja Mladića. Operativno su to radili drugi, ali je mozak svega toga bio Tolimir. Njegovo hapšenje jeste poruka da i čovjeka koji je imao najviše iskustva i znanja iz ove oblasti, mogu locirati organi gonjenja.   Sead Numanović (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku