hamburger-icon

Kliker.info

Ramić pisao Džaferoviću, Komšiću i Biseri Turković : Sankcionišite sramni i skandalozni čin ambasadora BiH u Kanadi

Ramić pisao Džaferoviću, Komšiću i Biseri Turković : Sankcionišite sramni i skandalozni čin ambasadora BiH u Kanadi

14 Jula
05:34 2020


Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada dr. Emir Ramić uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, članu Predsjedništva Đeljku komšiću i ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković  od kojih traži da sankcionišu, kako navodi,  sramni i skandalozni čin ambasadora BiH u Kanadi na Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Pismo direktora Ramića prenosimo u cjelosti.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je 9. jula ove godine poslala Instrukciju za postupanje diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice Genocida u Seebrenici. U Instrukciji se između ostalog kaže: “Sva diplomatsko konzularna predstavništva i misije  Bosne i Hercegovine {uključujući rezidencije ambasadore-šefova diplomatsko konularnih misija}, su na dan 11. juli 2020. godine dužna da spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola u vezi sa članom 20. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi, od kojih su mnogi preživjele žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini su očekivali da ambasade Bosne i Hercegovine u Otavi postupi u skladu sa Instrukcijom i spusti zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja. To bi bio ljudski čin odavanja počasti žrtvama genocida i poštovanja preživjelim žrtvama genocida u ambasadi u Otavi, tom malom komadu bosanskohercegovačke zemlje u dalekoj i prijateljskoj Kanadi.

Na žalost to se nije desilo.

Predstavnici Instituta za istraživanje genocida Kanada su 11. jula više puta obišli ulicu u kojoj se nalazi ambasada Bosne i Hercegovine i kamerom zabilježili ponižavajuči čin.

Ne samo da zastava Bosne i Hercegovine nije spuštena na pola koplja, već je taj dan potpuno uklonjena.

Ovaj anticivilizacijski čin ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi, Marka Milisava, je ponizio sve građane Bosne i Hercegovine u Kanadi, posebno preživjele žrtve genocida, ponizio Bosnu i Hercegovinu i Kanadu, ponizio međunarodnu pravdu i pravo.

Srebrenica i država Bosna i Hercegovina su tako izdate od ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi. Bosanskohercegovačke diplomate u Sjevernoj Americi, čast izuzecima, govore sa sve manje pijeteta prema žrtvama najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi. Sve više pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne činjenice i pljuvati po zdravom razumu, istini, pravdi i pravu.

Sramno je da se ambasada Bosne i Hercegovine u Kanadi nije oglasila povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida. Od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kanade, ambasada u Otavi nikada nije obilježila 11. juli Dan sjećanja na žrtve Srebrenice iako je država Kanada sa dvije rezolucije proglasila ovaj datum danom sjećanja.

Umjesto bosanskohercegovačkih diplomata koji moraju predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu, pa samim tim i sudske, historijske i naučne činjenice o genocidu u Srebrenici, oni, plaćeni od države, predstavljaju antibosansku koaliciju u kojoj negatori genocida i revizionisti historije imaju lidersku ulogu.

Rušenjem kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini se zapravo ruši bosanskohercegovačka država. Rušitelji države Bosne i Hercegovine su zauzeli ključna mjesta u diplomatiji. Negiranjem sudski utvrđenih činjenica o genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini i veličanjem sudskih osuđenih ratnih zločinaca, diplomate proturječe svojoj državi koju zapravo ne priznaju, a navodno diplomatski predstavljaju, ali i proturječe i općim, univerzalnim principima ljudskih prava i sloboda, demokratije i međunarodno priznatih konvencija.

Tražimo od predsjedavajučeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da pokrenu disciplinski postupak protiv ambasadora Marka Milisava. Ne može se više tolerisati da ambasadori rade protiv vlastite džave koja ih dobro plaća. 

Ako ih se ne prizove disciplini zbog ovoga, može ih ojačati, odnosno pokazati da se nedisciplina i nepoštovanje instrukcija isplati, da postaju bitniji u očima onih koji su ih poslali, ali i antibosanske koalicije koja ih podržava u lobiranju protiv države Bosne i Hercegovine. 

(Kliker.info)

 

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 14 Jula, 22:17

    PREDSJEDNIŠTVO BIH IMA TRI ČLANA KRETENU RAMIĆU.ŠTA ONDA OČEKUJEŠ AKO NEGIRAŠ TREĆEG

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku