hamburger-icon

Kliker.info

Rafi Grgorijan : Imamo tri dana za postizanje sporazuma

Rafi Grgorijan : Imamo tri dana za postizanje sporazuma

22 Februara
05:41 2007

Ne postoji ništa što se zove "plan Rafija Gregorijana". Napredak u pregovorima o reformi policije koji je učinjen u utorak odnosi se na to da će izvještaj Direkcije za reformu policije biti osnova ove reforme. Ovako je počeo intervju za "Nezavisne novine" prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan. On je istakao da je prvi put postignuta saglasnost svih strana da policija u BiH treba da bude organizovana na državnom i lokalnom nivou, dakle, ništa između."Uspjeli smo da smanjimo razlike", rekao je Gregorijan. 

NN: Očekujete li postizanje sporazuma o reformi policije? 

GREGORIJAN: Dodatni dokument koji sadrži pisane prijedloge nekih političkih stranaka predstavljen je s ciljem da suzimo diskusiju na samo vrlo bitna pitanja. Kao što već znate, sam izvještaj Direkcije ostavlja prostora za politički sporazum, a uloga međunarodne zajednice jeste da osigura da ti prijedlozi budu u saglasnosti sa tri principa Evropske unije. 

NN: Šta je međunarodna zajednica predložila liderima u utorak? 

GREGORIJAN: Međunarodna zajednica je stavila na sto papir kao odgovor na diskusiju koja se vodila u petak, kao odgovor na prijedloge koje je iznio premijer Milorad Dodik. Željeli smo da osiguramo da pregovori krenu naprijed, a ne nazad. Svima nam je potrebna fleksibilnost, dok u isto vrijeme treba da sačuvamo integritet. Premijer Dodik je imao dodatne komentare vezane za Upravni odbor Direkcije za reformu policije, kao i za koncept s Vlašića. Za neke to nije bilo prihvatljivo, ikao se prihvatljivo rješenje može naći ako se lideri potrude. Dodik je takođe predložio da budžet za lokalnu policiju u RS ide preko budžeta RS, ali to nije kompatibilno s principima EU i mi smo to jasno naglasili. 

NN: Očekujete li približavanje stavova? 

GREGORIJAN: Bez daljih pregovora napredak je nemoguć. Rok koji ističe 2. marta je veoma bitan, jer je to rok koji je usaglašen od strane bh. političara kao rok za okončanje reforme policije. To znači da nam je politički sporazum ove sedmice neophodan. Kao što možemo vidjeti, Oli Ren je spreman da sredinom marta dođe u BiH. Ovo je zlatna prilika za BiH i međunarodna zajednica se nada da će je političari iskoristiti. Ali mora da dođe do ozbiljnih pregovora. Propustiti šansu, a imamo još samo tri dana za postizanje sporazuma koji bi Savjet ministara i entitetske vlade trebalo da usvoje sljedeće sedmice bilo bi zaista loše. Po nekim pitanjima smo otišli unazad ako ih uporedimo sa sastankom od prošle nedjelje. Ono što je neophodno jesu konstruktivni pregovori političkih lidera, a ne suprotne izjave koje se ponavljaju u medijima. 

NN: Kako gledate na najavu predsjednika SDA da neće sudjelovati u današnjem nastavku pregovora?GREGORIJAN: Iznenađen sam tom izjavom. Ne liči mi na gospodina Tihića da odbije da pregovora o reformi koja bi otvorila vrata Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Nadam se da će razmisliti. Mnogo toga zavisi o ovom sporazumu. Trebalo je tri godine da dođemo do ove tačke, a ukoliko sada odbiju ovaj proces, jedina opcija je vraćanje na početak, što znači ozbiljno odlaganje potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

NN: Zašto ste odustali od stava da granice policijskih oblasti  treba da prelaze entitetske linije? 

GREGORIJAN: Sporazum je da se radi na temelju izvještaja Direkcije za reformu policije. U tom izvještaju stoji da su lokalne policijske snage na teritoriji RS moguće, ali da policija RS kao takva nije moguća. Kako će se te lokalne snage zvati – policija RS, Petar ili Pavle, je manje važno od činjenice da je policija zakonita i da se finansira sa državnog nivoa, što i jeste prvi princip EU. Ono što je najbitnije jeste da se sistem policije usaglasi sada. Pitanje policijskih oblasti koje prelaze ili ne prelaze međuentitetske linije rješavaće direktor policije koji će kontrolisati operacije širom svih lokalnih policijskih oblasti. Kriterijum na osnovu kojeg su predložene lokalne policijske oblasti uzima u obzir činjenicu da se krivični zakoni entiteta i distrikta Brčko razlikuju i upravo to komplikuje prelazak međuentitetskih linija. 

NN: Šta bi bile nadležnosti ministarskog odbora?

GREGORIJAN: Na vašim političarima je da odluče. RS je zainteresovana da ima neku vrstu predstavnika u demokratskim strukturama. Ovakva mogućnost nije isključena u izvještaju Direkcije za reformu policije. 

NN: Da li je ovaj prijedlog usklađeni i jedinstveni stav međunarodne zajednice? 

GREGORIJAN: Nema razlika u međunarodnoj zajednici. Neki lokalni političari bi voljeli da ih ima, ali nema ih.(NN)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku