hamburger-icon

Kliker.info

Rafi Gregorijan : Svi moraju biti svjesni da je krajnji rok za dogovor o reformi policije 2. mart

Rafi Gregorijan : Svi moraju biti svjesni da je krajnji rok za dogovor o reformi policije 2. mart

12 Februara
13:58 2007

Ovih dana sam, u stvari, počeo razgovore o početku razgovora, bez ulaska u sadržaj. Želio sam, naime, da se uvjerim da su bh. lideri svjesni nekoliko stvari, rokova, prije svega. Drugi mart je rok za usvajanje policijske reforme. Takođe, Savjet za sprovođenje mira je u decembru prošle godine pozvao lidere da započnu razgovore o tome kako će usvojiti izvještaj Direkcije za reformu policije. Na to sam fokusiran. Želim da omogućim da dođe do tih razgovora i da se krene naprijed. Ako tu sve bude u redu, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU može biti potpisan u nekoliko narednih mjeseci", kaže Gregorijan.

NN: Da li je, zaista, moguće dogovor postići do 2. marta? 

GREGORIJAN: Vjerujem da jeste. Svi se slažu da u Izvještaju Direkcije za reformu policije ima dosta toga što je prihvatljivo. Postoje i dijelovi izvještaja u kojima je potrebno donijeti neke političke odluke, poput toga gdje će biti sjedište policije ili policijske akademije… Tu su i pitanja vezana za hronologiju, poput toga kad bi trebalo da bude pripremljen nacrt zakona o policiji, kada bi ovlaštenja sa entiteta trebalo da pređu na državu, te pitanja vezana za državni budžet i policijske regije. To je možda sporedno u izvještaju, ali je ne manje bitno za reformu policije.  

NN: Da li je Izvještaj Direkcije polazna osnova za razgovore?  

GREGORIJAN: Nakon tri godine razgovora o reformi, u koju su bili uključena Direkcija i bh. zvaničnici, svi su svjesni ovog procesa. Možda nisu svi zadovoljni tim, ali činjenica je da je izvještaj plod dosta profesionalnih analiza, što bi trebalo da bude dobra osnova za nastavak pregovora.  

NN: Ali, vlasti RS ne prihvataju Izvještaj Direkcije?  

GREGORIJAN: Vlasti RS ne prihvataju samu Direkciju, odnosno način na koji ona djeluje jer tvrde da je formirana suprotno političkom dogovoru iz oktobra 2005. godine. Želim, ipak, da napravim razliku između same Direkcije i njenog rada, odnosno izvještaja do kojeg je došla.   

NN: Dodik je pozvao Nikolu Špirića, predsjedavajućeg Savjeta ministara, da okupi domaće lidere, kako bi se sami dogovorili, bez pritiska OHR-a?   

GREGORIJAN: Nas je Savjet za sprovođenje mira pozvao da pomognemo u omogućavanju razgovora. To je ono što pokušavam da uradim. Drago mi je što Dodik misli da je odgovornost na domaćim političarima i s tim se slažem. Ja sam tu da im pomognem.  

NN: Vlasti RS ne pristaju na ukidanje policije RS. Je li njeno ukidanje zaista neophodno?   

GREGORIJAN: Evropska unija će prihvatiti svaki ishod razgovora, sve dok on bude u skladu sa tri zacrtana principa EU. Izvještaj Direkcije je napisan na takav način da je moguće nekoliko opcija. Važno je da se prihvati da policija bude organizovana sa državnog nivoa i da se usvoji budžet na državnom nivou. Sve druge stvari, poput toga da li će postojati policija RS ili će ona biti dio nekih većih snaga, pitanja su o kojima još treba da se razgovara.  

NN: Da li je moguć opstanak policije RS?   

GREGORIJAN: Nisam u poziciji da sudim o tome. Jer, na kraju, na EU je da odluči da li je rezultat pregovora u skladu s evropskim principima.  

NN: Nedavno ste se založili za zamrzavanje imovine porodice Radovana Karadžića. Da li je učinjeno nešto na tom planu?   

GREGORIJAN: Znam da su preduzeti neki koraci u tom pravcu. Mislim, prije svega, na suprugu, kćerku i sina Radovana Karadžića, koji su na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje EU i koje su pod finansijskim sankcijama SAD. Oni su aktivni članovi mreže podrške Karadžića, primali su novac od njega i vjerujemo da su još u kontaktu s njim, kao i da su uključeni u aranžmane oko njegovog obezbjeđenja. Zbog toga mislim da im se treba zamrznuti imovina, sve dok Karadžić ne bude uhapšen.   

Ne želim javno da govorim o tome koji su koraci preduzeti na tom planu. Mogu samo reći da je sve što se preduzima u skladu sa zakonom koji omogućuje zamrzavanje imovine pomagačima haških bjegunaca.(Nezavisne novine)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku