hamburger-icon

Kliker.info

Rafi Gregorijan: Neka Del Ponte kaže šta BiH mora učiniti

Rafi Gregorijan: Neka Del Ponte kaže šta BiH mora učiniti

26 Septembra
07:34 2006

U jučerašnjem razgovoru s bh. novinarima iznio je svoje stavove o napretku bh. odbrane, saradnji s Hagom, slučaju Radovan Karadžić…
– Reforma odbrane kontinuirano ide dobrim putem i ponosan sam na Oružane snage BiH. Ipak, najveći izazov i dalje im ostaje budžet. Razvojna strategija BiH u pogledu odbrambenog budžeta predviđa da on iznosi 2,2 posto od bruto nacionalnog dohotka. On trenutno iznosi 1,7 posto, što znači da Vijeće ministara i Parlament BiH nisu osigurali neophodne resurse koji bi podržali održivi razvoj odbrane – kaže Gregorijan.
 Osvrnuo se i na borački zakon, koji razmatra Parlament FBiH. – U Parlamentu razgovaraju o zakonu čija će primjena godišnje koštati 567 miliona KM. To je duplo više nego državni budžet za odbranu. Naravno, ja nemam pravo komentirati prioritete ovog društva, a s obzirom na to da sam i sam ratni veteran, onda mogu samo s odobravanjem gledati na to. Ali, treba se zapitati je li potrebno trošiti toliko novca na veterane, a nemate novca da pokrijete druge socijalne sfere – navodi Gregorijan.  Procjenjuje kako BiH neće moći razviti vojne snage kompatibilne NATO-u ako ne osigura novac za to. Pojašnjava kako bez novca nema supersoničnih bombardera, nema hi-tech opreme…  – Ova vojska može proizvesti kapacitete koje NATO treba, ali tu nema ništa posebno što bi je učinilo poželjnim kandidatom Sjevernoatlantskog saveza – zaključuje Gregorijan. Ipak je optimista da će BiH uskoro postati članica Partnerstva za mir, te da bi do kraja 2010. mogla postati kredibilan kandidat za NATO. To će se, kako kaže, desiti samo u slučaju ako se osigura novac, a bh. vlada se ozbiljno organizira za ulazak u NATO.
– Država BiH ulazi u NATO. Ne Oružane snage. Ova država mora se uozbiljiti kada je riječ o tome i mora se organizirati baš kao i za prijem u EU – kaže Gregorijan.
Komentirajući saradnju BiH s Haškim tribunalom, politički savjetnik NATO-a smatra da je na tom planu učinjeno mnogo, ali ističe kako je standard da puna saradnja znači hapšenje i izručenje optuženika za ratne zločine.
 – Beograd je priznao da je Ratko Mladić u Srbiji i pitanje ostaje na Radovanu Karadžiću. Informacije koje ja imam govore da on nije ovdje, ali jeste u regiji. U BiH postoji mreža koja mu pomaže i u nju su direktno uključeni njegova supruga, kćerka i sin. To je razlog zašto su ih sankcionirali OHR, Vlada SAD i EU i bio sam veoma razočaran što su opet bili u mogućnosti otputovati na godišnji odmor. Njima se ne smije dozvoliti da putuju. I tačka.  Stoga, BiH može i treba zahtijevati od Karle del Ponte (Carla Del ponte) da otvoreno kaže šta ova zemlja još mora učiniti za ostvarenje pune saradnje s Hagom. Stalno se ponavlja kako BiH nije učinila dovoljno. Neka neko odgovori na koji način nije učinila dovoljno. Dajte BiH listu stvari koje treba napraviti kako bi to mogla učiniti. Volja u ovoj zemlji itekako postoji, i tužiteljica joj duguje reći šta se još treba uraditi – smatra Gregorijan. (Dnevni  avaz)

 

Zašto BiH ne traži Mladića od Srbije


– Tu je i pitanje da li je BiH ikada od Beograda zvanično zatražila izručenje ratnih zločinaca? Nije dovoljno imati samo potjernice Interpola. Zašto se ne pošalje diplomatski zahtjev, jer, ako Beograd priznaje da je Mladić tamo, neka ga izruči. Reći ću nešto i o imidžu BiH koji se generalno popravio u posljednje dvije-tri godine i taj napredak samo je narušila aktuelna predizborna kampanja. Ono što ne shvatam jeste zbog čega se imidž BiH, koja poduzima akciju, ne promovira – ističe Gregorijan.

Radovanović je arhitekta reforme


– Ne mogu biti ponosniji na činjenicu da sam imao privilegiju raditi s ministrom Nikolom Radovanovićem i generalpukovnikom Sifetom Podžićem. Oni su najpošteniji, najprofesionalniji i najčasniji ljudi koje sam sreo u BiH. Ali, zabrinut sam šta će se desiti nakon izbora u slučaju ministra. Ako bude promjene, neizbježan je zastoj u procesu reforme odbrane. No, drži me razmišljanje o mogućnosti da Radovanović ostane i kao jedan od arhitekata reforme odbrane. Meni se čini kao najprikladnija osoba da vodi vojsku i u narednim godinama.

Karadžić je zločinac, ne osumnjičeni


– Rekao sam prije, reći ću i sada. Karadžić je ratni zločinac. Nije samo osumnjičenik. On je osuđen na Američkom federalnom sudu i odgovoran je zbog vodstva logora u kojem su silovane žene. Zbog te osude duguje nekoliko miliona dolara i rekao bih da se na tom polju nešto mora učiniti. Nema razloga da imovina koju posjeduje, gdje god ona bila, u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, ostane u vlasništvu bilo njega bilo njegove familije – kaže Gregorija
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku