hamburger-icon

Kliker.info

Rafalna paljba na Sud BiH : Meddžidu Kreso pokušavaju srušiti i iz Banja Luke i iz Sarajeva

Rafalna paljba na Sud BiH : Meddžidu Kreso pokušavaju srušiti i iz Banja Luke i iz Sarajeva

02 Novembra
06:11 2009

Posljednjih dana iz Republike Srpske pojačani su napadi na Sud BiH i njegovu predsjednicu Meddžidu Kreso s optužbama da je ona tu državnu instituciju pretvorila u bošnjačku. Uporedo s tim,  predsjednica Suda BiH na meti je i određenih sarajevskih krugova ljutih što neće da udovolji nekim njihovim zahtjevima koji se direktno kose sa zakonskim propisima.

Zanemaruju Zakon               Upravo zbog toga nije pretjerivanje kazati da se radi o vješto uvezanoj zajedničkoj hajci na Meddžidu Kreso s namjerom da je sruše s položaja predsjednice Suda BiH. Ide se čak dotle da se zahtijeva i ukidanje Suda Bosne i Hercegovine.Iz Republike Srpske, tačnije SNSD-a, tvrdi se da Meddžida Kreso samovoljno postavlja rukovodioce odjeljenja i da je potpuno „pobošnjačila Sud BiH“.Pri tome se namjerno zanemaruju odredbe Zakona o Sudu BiH kojeg je 2000. donio visoki predstavnika, a dvije godine kasnije potvrdio Parlament BiH.

 

Po tom Zakonu, predsjednik Suda BiH ima apsolutna ovlaštenja da postavlja rukovodioce odjeljenja.Osnovni krivac za loše stanje u bh. pravosuđu je nametnuti Zakon o Sudu BiH. Zbog toga bi taj Sud kao produkt nametnutnog i neustavnog zakona pod hitno trebalo ukinuti – izjavila je za beogradske medije Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i dodala:- Sve su prilike da je u Sudu BiH drastično prekršen Zakon o zabrani diskriminacije koji je nedavno usvojen u parlamentu BiH. O tome u šta se pretvorio Sud BiH govori otezanje s donošenjem odluka u predmetima koje se tiču osoba za koje je ocijenjeno da predstavljaju bezbjednosnu prijetnju po Bosnu i Hercegovinu. Sud BiH je brz u donošenju odluka suprotnih interesima srpskog naroda.

Neformalni centri moći                 Iako je jasno da političari ne smiju da se miješaju u rad sudija i tužilaca i uopće pravosuđa, to Dušanki Majkić i njenoj stranci nije prepreka da najdirektnije pritišću sudove i tužilaštva, a sve pod krinkom zaštite nacionalnih interesa. Radi se zapravo o pokušaju da se Sud BiH stavi pod direktnu političku kontrolu što bi bh. pravosuđe odvelo u sunovrat čime bi se vladavina prava svela na privatne kriterije političkih moćnika. S obzirom da se predsjednica Kreso pridržava Zakona o Sudu BiH, sada se taj važeći pravni akt nastoji anulirati, a time u konačnici i ukinuti Sud BiH kao državna pravosudna institucija.U krila takvim zahtjevima pušu i nastojanja nekih dužnosnika iz Sarajeva i neformalnih centara moći koji stoje iza njih da natjeraju Meddžidu Kreso na poslušnost.Jedina razlika je što su napadi i optužbe iz Banjaluke otvoreni i javni, a ovi iz Sarajeva se vode iz busija.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku