hamburger-icon

Kliker.info

Radončićevi dani u pritvoru : Jede sam u ćeliji, a može i vježbati u teretani

Radončićevi dani u pritvoru : Jede sam u ćeliji, a može i vježbati u teretani

30 Januara
22:14 2016

fahro_8Pritvorska jedinica Suda BiH u Sarajevu, čiji je trenutno najpoznatiji “stanar” lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, sastoji se 20 ćelija, od kojih svaka ima površinu od 13 kvadratnih metara.Sa radom je ova jedinica započela u maju 2005. godine i trenutno ima 38 zaposlenih ovlaštenih zavodskih službenika.

Svaki pritvorenik smješten je u zasebnoj ćeliji sa grijanjem, prozorom, krevetom, kupaonicom, TV prijemnikom, stolom i stolicom. Pritvorenicima se svakodnevno dostavljaju dnevne novine, omogućeno im je da zadovoljavaju svoje vjerske potrebe, a imaju i prostoriju u kojoj mogu vježbati.

Korištenje mobitela nije dozvoljeno, kao ni pristup internetu.S obzirom da objekt pritvorske jedinice nema posebnu prostoriju u kojoj bi se objedovalo, svi pritvorenici doručkuju, ručaju i večeraju u svojim ćelijama.

U Izvještaju Neovisnog povjerenstva za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju kaznene sankcije i druge mjere koje je izrekao u kaznenom postupku Sud BiH iz 2012. godine, zaključeno je da su uvjeti smještaja u pritvorskoj jedinici Suda BiH u Sarajevu mnogo bolji nego što je to slučaj u drugim kazneno-popravnim zavodima u našoj zemlji.

No, bez obzira na relativno dobre uslove, ono na što se pritvorenici najviše žale je samoća i izolacija od vanjskog svijeta – dani iza rešetaka sporo prolaze…

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku