hamburger-icon

Kliker.info

RADONČIĆ – ZUBAC: Postupi po naređenju!

RADONČIĆ – ZUBAC: Postupi po naređenju!

21 Februara
16:37 2014

zubac-radoncic1223Disciplinska komisija Granične policije BiH donijela je u ponedjeljak, 17. februara, rješenje o prestanku radnog odnosa za višeg inspektora Edvina Kutlovca, koji je u decembru prošle godine pobjegao iz Južnog Sudana.U obrazloženju odluke o otkazu navedeno je da je policajac Kutlovac, kao zamjenik komandanta bh. kontingenta Mirovne misije u Južnom Sudanu, samovoljno napustio Misiju i tako počinio težu povredu službene dužnosti (prema Zakonu o policijskim službenicima BiH). Sedam dana ranije disciplinski je postupak, po istim optužbama, pokrenut i protiv njegovog šefa Enesa Gačanina, zamjenika direktora Granične policije, jer je prema zvaničnoj verziji Ministarstva sigurnosti BiH, pokušao opravdati nedopustivi čin Edvina Kutlovca i spriječiti njegovo kažnjavanje.

Žurno pokretanje disciplinske odgovornosti policajaca Kutlovca i Gačanina osobno je od direktora Granične policije BiH Vinka Dumančića tražio državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić. Dumančić je, bez pogovora, postupio po ministrovom naređenju.„Edvin Kutlovac je svojim činom nanio štetu ugledu bh. policajaca u UN misijama, koji su se u proteklim godinama pokazali dostojnim i hrabrim predstavnicima svoje zemlje širom svijeta. Šteta zbog ovakvog čina se još zbraja. Ponašanje Kutlovca diskvalificira buduće policajce ni krive ni dužne, jer ne mogu dobivati ključna mjesta“, grmio je tada Fahrudin Radončić.Mjesec i pol dana kasnije, nakon što je u centru Sarajeva zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, državni je ministar sigurnosti naglo zašutio. Nije postavio pitanje zašto se u samo nekoliko sati raspao kompletan državni sigurnosni sustav, nije tražio da se utvrdi koja je policijska agencija u širokom zapovjednom lancu zakazala, niti je inzistirao na nečijoj odgovornosti. Da jeste, onda bi ministar Radončić, prije nego što je spremno prihvatio ostavku direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himze Selimovića, morao na raport pozvati i direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nedodirljivog Gorana Zupca.

Prije sedam dana smo, podsjetimo, objavili da je suprotno tvrdnjama direktora SIPA-e kako Jedinica za specijalnu podršku nema zakonskih ovlasti da brani Predsjedništvo BiH, Goran Zubac imao zakonsku obavezu da pomogne policajcima koji nisu bili ni opremljeni ni obučeni za postupanje u sličnim situacijama.Osim Zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, kojim je precizirano da su sve policijske agencije na državnoj razini dužne pružiti pomoć Direkciji u obavljanju poslova, ista je obveza propisana i Zakonom o SIPA-i. U tom je smislu jasno navedeno da je SIPA dužna surađivati i pružiti pomoć državnim institucijama, entitetskim i kantonalnim MUP-ovima, Upravi za indirektno oporezivanje, poreznim upravama i financijskoj policiji, i na njihov zahtjev pružiti pomoć, baš kao što su i sve obrojane agencije dužne surađivati sa SIPA-om.Jednako je tako zakonska nadležnost SIPA-e i da sprječava kaznena djela iz nadležnosti Suda BiH (što napad na zgradu Predsjedništva svakako jeste), ali i da, sukladno državnom Zakonu o policijskim službenicima, pomognu kolegama u izvršavanju službenih zadataka.

„SIPA je postala bosanski FBI“, izjavio Fahrudin Radončić prije dva mjeseca, dok je uručivao priznanja Ministarstva sigurnosti BiH nagrađenim policajcima. Danas bi ga, međutim, valjalo pitati da li bi, kada već poseže za neumjesnim poređenjima, i specijalci FBI-a mirno posmatrali kako se u Washingtonu pali Bijela kuća?No, da vidimo sada čime se to, skrivajući se iza navodnih zakonskih ograničenja, 7. februara bavio direktor SIPA-e Goran Zubac. Prema informacijama iz kruga njegovih bližih suradnika, Zubac je pažljivo pratio demonstracije ispred zgrade Kantona Sarajevo, ali se nije želio javiti na brojne telefonske pozive Himze Selimovića, znajući da je samo pitanje trenutka kada će direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela zatražiti pomoć u osiguranju zgrade Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova.Nakon što je očajni Selimović uputio pismeni zahtjev za angažiranje specijalaca SIPA-e (što je uredno evidentirano), Zubac više nije imao kud, pa je odmah poslao odgovor da nema zakonskih ovlašćenja.

Istodobno je pripadnicima Jedinice za specijalnu podršku, vrhunski opremljenim i obučenim momcima, koji su spremno čekali naredbu za akciju izdao jasno upozorenje. “Nigdje ne mrdajte!“, zaprijetio je specijalcima Goran Zubac, ostavljajući njihovim kolegama iz Federalne uprave policije da nekoliko sati kasnije spašavaju zgradu Predsjedništva.Da je direktor SIPA-e, kojim slučajem, odmah poslao elitnu policijsku jedinicu da zaštiti Predsjedništvo BiH, sasvim je sigurno da bi vrijedni državni arhiv i tisuće historijskih dokumenata ostali sačuvani. O šteti koju je skupina huligana napravila u zgradi Predsjedništva BiH ministar sigurnosti Fahrudin Radončić nije rekao ni riječi – valjda još uvijek zbraja štetu koju je bijegom iz Južnog Sudana prouzročio inspektor Edvin Kutlovac?!

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku