hamburger-icon

Kliker.info

Radončić nakon sastanka sa Izetbegovićem i Čovićem : Kao da podržavam manjinsku vladu

Radončić nakon sastanka sa Izetbegovićem i Čovićem : Kao da podržavam manjinsku vladu

22 Novembra
16:41 2016

SARAJEVO, 23. augusta (FENA) - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem i predsjednikom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem, da je dogovoreno da naredne sedmice bude održan novi sastanak o međusobnim odnosima. Foto FENA/Emir Burlovic

Nakon sastanka s predsjednicima Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić je istaknuo da je u 95 posto slučajeva neminovan dogovor SDA i HDZ-a.

“Pozicija SBB-a je takva da je u mnogim stvarima problem u dogovorima SDA i HDZ-a. Osjećam se ponekad da podržavam manjinsku vladu”, kazao je Radončić novinarima u Sarajevu nakon susreta čelnika vladajuće koalicije u bh. entitetu Federacija BiH.

Po Čovićevom stajalištu “treba sjesti i razgovarati, a ono što se usuglasi mora dobiti dvotrećinsku podršku parlamenta BiH”.

“Jasno je da to ne možemo sami uraditi bilo tko da se bilateralno dogovori”, poručio je Čović.

Izetbegović je nakon sastanka poručio kako očekuje da HDZ BiH deblokira rad Parlamenta Federacije BiH.

Igre na sreću – riješena stvar

“U Parlamentu Federacije BiH mora se ubrzati rad zbog čega će stranke vladajuće koalicije imati interne razgovore da bi se konkretno utvrdilo šta se može uraditi te ćemo napraviti listu prioriteta”, izjavio je Izetbegović.

Kad su igre na sreću u pitanju, istaknuo je kako je “stvar riješena” između SDA I HDZ-a te se čeka da zakonsko rješenje odobri i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Ukazao je na potrebu ubrzanja izgradnje infrastrukture i određenih imenovanja.

“Bude tu nesporazuma, ali ne preciziramo ko to treba uraditi. Zato ćemo imenovati nosioce tih aktivnosti”, kazao je Izetbegović.

Rekao je da SDA insistira na provedbi Reformske agende i rješavanju životnih pitanja dok “teška pitanja”, poput presude “Sejdić-Finci”, smatra da se “ne trebaju otvaraju dok ne budu riješeni prioriteti”.

“Čović insistira na rješavanju pitanja ‘Sejdić – Finci’, odnosno hrvatskih nezadovoljstva u pogledu izbora njihovih kadrova. Mislim da se ta stvar neće moći raditi dok ne dobijemo zamah u funkcioniranju koalicije i radu Parlamenta FBiH”, naglasio je Izetbegović.

Radončić: Crna lista je tragedija za BiH

Radončić je još potvrdio i kako je s kolegama razgovarao o pitanjima igara na sreću, autocestama, ali i crnoj listi Europskog udruženja banaka na koju je BiH stavljena. Činjenica da su na tu listu stavljene bh. banke po njemu je “tragedija za privredu BiH”.

“Zbog te situacije Vijeće ministara BiH mora prioritetno djelovati”, smatra.

Kada je u pitanju rješavanje slučaja “Sejdić-Finci”, Radončić kaže kako “opet čeka dogovor SDA i HDZ-a”, ali i najavljuje da će to, vjerojatno, SBB podržati.

Naredni sastanak predstavnika vladajuće koalicije najavio je za ponedjeljak kada će čelnici stranaka predstaviti svoje prioritete.

Radončić očekuje da će se najvažnija pitanja početi brže rješavati, posebno na nivou FBiH.

Na sastanku se razgovaralo i o aktualnoj političkoj krizi te zastoju u radu političkih tijela Federacije BiH, kao i neophodnosti da se što prije krene s radom i ispunjavanjem zahtjeva Europske unije.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku