hamburger-icon

Kliker.info

Radončić i Izetbegović: Danas nije dogovorena koalicija, postoji saglasnost oko strateških pitanja

Radončić i Izetbegović: Danas nije dogovorena koalicija, postoji saglasnost oko strateških pitanja

20 Februara
16:16 2019

Okončan je sastanak predsjednika SDA i SBB-a sa delegacijama, a Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić sumirali su današnji susret na konferenciji za novinare.

“Imali smo vrlo sadržajan i obećavajući sastanak za razliku od prvog koji je bio kurtoazan. Procijenili smo zajedno da mandat koji je pred nama da treba da bude uspješan, da se pokrene izgradnja. SDA je poredala prioritete rada za iduće četiri godine. Razgovarali smo o jednom zajedničkom nastupu, o aktivaciji MAP-a, položaju Bošnjaka u RS, zatim o načinu rada u Federalnoj vladi na način da se ministri iz SDA ne preglasavaju”, izjavio je Radončić.

Kako navodi NAP predsjednik SBB-a je istaknuto da kada je riječ o strateškim pitanjima, postoji bliskost dvije političke stranke.

Izetbegović je kazao da ako se postigne dogovor o ulasku SBB-a u vlast, to podrazumijeva sve nivoe od kantona do države. 

Na pitanje da li to znači da će pasti formirane vlade u nekim od kantona, Radončić je kazao da treba napraviti takvu situaciju da se napravi bošnjački blok. 

“Ne vidimo problem da ostanu ovakve vlade u kantonima kakve su formirane. Što se tiče Vlade KS, mi smatramo da joj treba dati šansu da vidimo šta mogu uraditi”, kazao je Radončić. 

Izetbegović je izjavio da ukoliko naprave vlast na federalnom i državnom nivou, to će se reflektirati i na kantonalne vlade.

Govoreći o formiranju Vijeća ministara Izetbegović je rekao da će to biti prije 31. marta. 

Radončić je komentirao i svoje ranije navode da je “Bakir politički kreten” ističući da zbog “prilika koje imamo trenutno” niko od državnika nema pravo na sujetu.

Izetbegović je ponovio da od Milorada Dodika kao i od svih drugih očekuje izvjestan kompromis kada je riječ o aktivaciji MAP-a. 

Radončić je potcrtao da danas nije napravljena koalicija, ali da mu je važnije da BiH uđe u NATO prije nego u EU. 

“Treba nam sigurnosni kišobran, jer zemlje koje su ušle i NATO i ekonomski rastu”, kazao je Radončić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku