hamburger-icon

Kliker.info

Radmanović se, umjesto Dodika, posuo pepelom : Razgovarat ćemo sa Lagumdžijom

Radmanović se, umjesto Dodika, posuo pepelom : Razgovarat ćemo sa Lagumdžijom

23 Oktobra
05:19 2010

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović najavljuje da će njegova stranka razgovarati sa SDP-om Zlatka Lagumdžije o formiranju vlasti u zajedničkim institucijama.Radmanović za "Press" ne poriče da je SNSD od saopštavanja izbornih rezultata tvrdio da nipošto neće ulaziti u bilo kakve kombinacije sa Lagumdžijom i njegovom strankom. On, međutim, ističe da je mišljenje SNSD-a o SDP-u i njegovom lideru jedna, a realnost sasvim druga stvar.Na nivou BiH biće formirana matematička koalicija, pa je realno da razgovore o organizaciji vlasti u zajedničkim organima vode SNSD i SDP BiH! Stav SNSD-a jeste da su SDP i Lagumdžija neprihvatljivi, ali je realnost takva da mi moramo da razgovaramo da ne bismo izigrali volju birača.

– Kako to mislite? Zar birači nisu glasali za SNSD i zbog toga što ste tvrdili da nećete u savez sa Lagumdžijom, koga većina u RS doživljava kao najopasnijeg protivnika RS?

Mi možemo u nedogled da tvrdimo da sa SDP-om nećemo, a da i oni kažu da neće sa nama. Ako se na budućim pregovorima iz Federacije BiH pojave SDA i SDP BiH, koji nesporno imaju 80 posto bošnjačkih glasova, mi ćemo morati da prihvatimo razgovor sa njima. Oni koji su dobili najveći broj glasova treba da razgovaraju o formiranju vlasti. Izbjegavanje onih koji su dobili najveću podršku nije samo izigravanje volje birača, već i stvaranje nestabilnosti.

– Hoćete da kažete da je buduća saradnja sa SDP-om BiH neminovna?

Za sada je realno da pet-šest partija formira Vijeće ministra, a da SNSD bude nosilac razgovora u ime RS. U ime Federacije to bi trebalo da budu SDA, SDP BiH i HDZ BiH.

– Da li to znači da vrata nikome nisu zatvorena?

Nisu, niti mogu. U entitetima mogu da se prave programske koalicije, pa neko može i da se isključi, ali na nivou BiH sa svima mora da se razgovara.

– Kako bi funkcionisala vlast koju bi činili SNSD i SDP BiH?

Teško ako ostanemo isključivi. Dovoljno je da jedan bude isključiv, pa da bude teško. Suština je da se u BiH dogovaraju dva entiteta i tri naroda. Međutim, dovoljno je da jedan pravi problem, pa da imamo teškoće. U prošlom sazivu nije mogla da se izbjegne SBiH, koja je sve vrijeme pravila probleme.

– Kako se onda moglo sa Silajdžićem, a ne može se sa Lagumdžijom?

Neprihvatljivo je da on bude na čelu Vijeća ministara. Na tom mjestu treba da bude neko iz HDZ-a BiH. Ako Lagumdžija hoće da bude ministar, mi to ne možemo da mu osporimo. Mi samo nećemo da dozvolimo da se petljaju u naš kadar. Za sada je sigurno da je neprihvatljiv na poziciji predsjedavajućeg, a da li će biti na nekoj drugoj poziciji, to ćemo vidjeti.

– Da li vam se čini da se stvara opšta klima da SNSD i SDP BiH idu u koaliciju? Pismo koje je Željko Kopanja uputio Miloradu Dodiku mnogi tumače na taj način, a čini se da to žele i stranci.

Evropski socijalisti bi rado vidjeli SNSD i SDP zajedno, ali oni ne razumiju stvarnost u BiH. Kada su u pitanju unutrašnje snage, ne vidim one koji bi rado vidjeli SNSD i SDP zajedno, a i unutar te dvije partije nema onih koji bi to voljeli. Čak ni Kopanjino pismo nisam shvatio tako, a to i ne želim.

– Da li ste ga shvatili kao najavu obračuna sa pojedinim kadrovima u RS? Sličan stav je iznio i Rajko Vasić.

Kopanja ima svoj pogled, kao i većina vas koji se bavite unutrašnjom politikom. Smatram da u politici ne treba davati preteške riječi. To se odnosi i na Vasića i na Kopanju. To ne donosi rješenja. Svaka partija ima kadrovske promjene i mi to ne možemo da izbjegnemo.

Šta RS i SNSD dobijaju čvrstom saradnjom sa HDZ-om BiH?

Na političkoj sceni BiH moraju da postoje partije iz različitih naroda koje dobro sarađuju, a koje ne moraju uvijek da se slažu. U HDZ-u BiH smo našli ljude sa kojima može da se razgovara. Kada bi postojala takva partija koja je većinski bošnjačka, to bi bilo dobro za sve u BiH.

– Da li RS može da plati ceh podršci hrvatskim zahtjevima za trećim entitetom?

Ne može i neće ići! Podržavamo Hrvate da dobiju status kao druga dva naroda i da ne budu preglasavani. Ako oni uspiju da izbore treći entitet, koji će, prostorno gledano, biti na teritoriji Federacije BiH, mi nemamo ništa protiv.

– Zar stvaranje trećeg entiteta nije rušenje Dejtona?

Dejton je doživio određene promjene. Jedan broj aneksa je ispunjen i više ne važe. Slijedi transformacija OHR-a koji je takođe dio Dejtona i ako bismo razmišljali na način koji ste u pitanju sugerisali, OHR nikada ne bi ni otišao. Ako se unutar BiH dogovore određene promjene to ne bi bilo rušenje Dejtona, ali oko toga treba da se saglase potpisnici tog sporazuma.

– Da li je sada izvijesno da su priče o Mladenu Ivaniću kao potencijalnom trećem članu bošnjačkog predsjedništva bile namijenjene za puku dnevnu politiku? Na osnovu čega je SNSD iznosio takve tvrdnje?

 Naše tvrdnje nisu bile plasirane u svrhu dnevne politike, jer smo te procjene imali i prije izbora. Još prije godišnjih odmora bio je vidljiv taj projekat koji je bitka za drugu, antidejtonsku BiH. Omogućeno je da se u Federaciji BiH za člana Predsjedništva izabere Hrvat koji nije izraz volje Hrvata, a ovdje je neko pokušao da napravi isti trik. Ne da Bošnjaci izaberu Srbina, već da se bitno utiče na izbor. Moj protivkandidat je to znao i čvrsto je učestvovao u tome. Stranke iz Sarajeva naložile su Bošnjacima iz RS da glasaju za njega i on je bio dio te priče.

– Šta očekujete od Bakira Izetbegovića, vašeg novog kolege u Predsjedništvu BiH?
 
Ništa posebno. Ali, tražiću da Predsjedništvo funkcioniše u skladu sa Ustavom i ništa više. Ako on bude prihvatao taj princip onda ćemo lako sarađivati. Teško je procijeniti kako će se on ponašati, ali jasno je da će svaki pokušaj preglasavanja ponovo dovesti do mog veta.
 
– Da li je Izetbegović slabiji igrač od Silajdžića?
 
Nije ni Haris jak igrač, samo što su ga neki mediji iz RS napravili takvim. Ž. Marković (Press RS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku