hamburger-icon

Kliker.info

Radmanović na Tjentištu : Bez Bitke na Sutjesci ne bi bilo ni Evropske unije

Radmanović na Tjentištu : Bez Bitke na Sutjesci ne bi bilo ni Evropske unije

13 Juna
19:57 2010

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović prisustvovao je u nedjelju na Tjentištu na obilježavanju 67. godišnjice čuvene bitke iz Drugog svjetskog rata, Bitke na Sutjesci. U Drugom svjetskom ratu bilo je mnogo teških i krvavih bitaka. Svaka od tih bitaka bila je posebna na svoj način. Svaka generacija na ovim prostorima . imala je u dugoj istoriji oslobodilačkih ratova svoje "sudbinske bitke" vremena, svoje Kolubare, Cerove, Kozare i Neretve, ali ono po čemu će bitka na Sutjesci ostati jedinstvena, to je krajnja požrtvovanost malobrojne narodne vojske u svjetskom ratu, u kojem je na kocku bila stavljena sudbina ne samo jednog naroda ili države, nego sudbina i budućnost cijelog čovječanstva, rekao je u svom govoru član Predsjedništva BiH Radmanović.On je istakao da su tu pobjedu izvojevali borci partizanskog pokreta svih naroda i narodnosti Jugoslavije. – Mi nikada nećemo zaboraviti, doprinos antifašističkoj borbi koji je dala generacija naših očeva u Velikom ratu, pridružujući se tako naprednim snagama cijelog čovječanstva u proteklom vijeku u borbi za slobodu svakog čovjeka i svih naroda svijeta, kazao je Radmanović. Prema njegovim riječima, ratna partizanska generacija ostaće trajna inspiracija savremenim i budućim generacijama mladih ljudi, kao svjedočanstvo nepokolebljive hrabrosti, samopožrtvovanja i patriotske odanosti svojoj zemlji.

– Dolazeće generacije siguran sam, znaće cijeniti vaše samopožrtvovanje, hrabrost i odanost svijetlim idelima slobode, otadžbine i pravde. U borbi protiv mračnih sila nacizma i fašizma Vi ste imali dovoljno hrabrosti, morala i časti stati u odbranu ovih vrijednosti, i izborili pobjedu koja je danas u temelju zajedničkog evropskog i svjetskog mira i slobode. Zbog sve češćih iskrivljavanja istorije danas moramo reći: Jugoslovenski antifašistički pokret bio je autentični narodni pokret jugoslavenskih naroda i značajan dio evropskog i svjetskog antifašističkog pokreta u okupiranom svijetu u periodu od 1941. do 1945. godine, istakao je Radmanović. On je dodao da su učešćem u narodnooslobodilačkoj borbi u antifašističkoj koaliciji slobodnih naroda i država, narodi s prostora tadašnje Jugoslavije dali ogroman doprinos pobjedi onih demokratskih i humanističkih vrijednosti na kojima je izgrađena moderna demokratska Evropa i savremeni svijet. – I ova bitka, kao i mnoge druge bitke iz Drugog svjetskog rata, doprinjela je da bude završen najveći svjetski ratni sukob u istoriji čovječanstva, veličanstvenom pobjedom koalicije međunarodnih saveznika protiv nacističkih i fašističkih sila, i udareni temelji poslijeratnog demokratskog razvoja svijeta, a posebno ujedinjene Evrope, rekao je Radmanović. Naglasio je da se prije 67 godina "ovdje krvlju i borbom partizanskih oslobodilačkih jedinica na prostoru bivše Jugoslavije, kovala buduća poslijeratna Evropa".

– Evropska unija, po mnogo čemu jedinstvena politička tvorevina u istoriji savremene Evrope, nikada ne bi postala realnost da nije bilo veličanstvene pobjede savezničkih snaga u drugom svjetskom ratu, čemu je veliki istorijski doprinos dala i narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, istakao je član Predsjedništva BiH Radmanović. Nažalost, istakao je on, tradicionalni pojam antifašizma danas se često zlopotrebaljava od određenih grupa i pojedinaca za dnevno-političke potrebe u političkim obračunima protiv političkih neistomišljenika. – Ispražnjen od svog stvarnog istorijskog značenja i smisla, pojam antifašizma danas prisvajaju jedni samo za sebe odričući pravo na antifašizam drugima. Zato, sve one koji umanjuju, omalovažavaju i svjesno degradiraju učešće i doprinos srpskog naroda u borbi protiv nacizma i fašizma, želim da podsjetim na rodoljublje, zahvalnost, i poštovanje prema našoj istoriji, našim žrtvama i trajnim vrijednostima koje su nas održale, bez kojih ne bi opstali, kao trajnih putokaza naše nacionalne istorije, rekao je Radmanović. Podsjetio je da je "prošlost ovih prostora puna nesrećnih i tragičnih događaja". – Baš zbog toga, mi se s posebnim senzibilitetom i punim razumjevanjem odnosimo prema tim događajima, kako se ne bi obistinila ona čuvena kletva znamenitog mislioca: "Narodi koji zaboravljaju svoju prošlost, prinuđeni su da je ponove." Ali, kao što nas istorija uči, postoji vrijeme rata i vrijeme mira, vrijeme kada se ruši i kada se gradi, vrijeme kada se ratuje i kada se radi. Danas živimo u miru i gledamo na svijet očima onih koji žele da grade i rade. Duboko sam uvjeren da je vrijeme rata, sukoba i mržnje iza nas, a ispred nas vrijeme stvaranja, optimizma i napretka na svim poljima, rekao je u svom govoru član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović na proslavi obilježavanja 67. godišnjice Bitke na Sutjesci na Tjentištu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku