hamburger-icon

Kliker.info

Radikalni zaokret : CDU Merkelove u kampanji nastupa protiv izbjeglica?

Radikalni zaokret : CDU Merkelove u kampanji nastupa protiv izbjeglica?

26 Marta
08:00 2017

Kršćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel tokom predizborne kampanje profilisaće se kao stranka koja se protivi prilivu izbjeglica.To je objavio “Spiegel” , dodajući da će se CDU na taj način jasno distancirati od politike dobrodošlice koju je od 2015. zastupala Merkelova.

“Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da broj izbjeglica ostane konstantno nizak. Situacija iz 2015. ne smije da se ponovi”, stoji u nacrtu predizbornog programa čije je dijelove objavio njemački nedeljnik.

U programskom tekstu pod nazivom “Živjeti slobodno i bezbjedno u Nemačkoj”, CDU-ovi stručnjaci za unutrašnjopolitička pitanja se zalažu za stroge smjernice u odnosu prema izbjeglicama.

“Spajanje porodica za osobe sa supsidijarnim zaštitnim statusom bi trebalo da bude onemogućeno i poslije roka u martu 2018.”, stoji u programu.

Supsidijarna zaštita se dodjeljuje osobama koje ne ispunjavaju uslov za status izbjeglica i koje mogu da budu vraćene u zemlju porijekla čim prestanu razlozi njihovog dolaska u Njemačku. Ova mjera se u osnovi odnosi na izbjeglice iz Sirije.

U programu se takođe traži stroži odnos prema podnosiocima zahtjeva za azilom koji skrivajući svoj pravi identitet odugovlače postupak provjere zahtjeva, a time i boravak u Njemačkoj.

Istovremeno se traže kaznene mjere za savezne pokrajine koje dovoljno efikasno ne protjeruju osobe kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom i koje nemaju pravo boravka u Njemačkoj. Pritom se uglavnom misli na pokrajine u kojima su na vlasti neke od stranaka lijeve orijentacije, poput Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), Zelenih ili Ljevice.

Navodi se da protiv zemalja koje budu odbile da prime svoje državljane kojima je odbijen azil u Njemačkoj, CDU takođe traži “oštre mjere”, prije svega u obliku smanjivanja pomoći zemljama u razvoju.

Hina navodi da CDU, između ostalog i zbog svog partnera, bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), pokušava već duže vrjeme da se distancira od politike iz druge polovine 2015. kada je skoro milion izbjeglica nekontrolisano ušlo u Njemačku.

Navodi se da je u tom kontekstu i sama kancelarka Merkel, koja i ove godina nastupa kao kandidatkinja demohrišćana na izborima za Bundestag u septembru, tvrdila da se situacija iz 2015. “više ne smje ponoviti”.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku