hamburger-icon

Kliker.info

Putin za Corriere della Seru: CIA je povlačila konce u Ukrajini

Putin za Corriere della Seru: CIA je povlačila konce u Ukrajini

07 Juna
07:29 2015

Vladimir Putin at media forum in St PetersburgUkrajinska kriza je rezultat neprofesionalnih poteza Zapada, koji je izgubio kontrolu nad situacijom, a Rusija je pritom samo reagirala na ono što se događa, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za italijanski list Corriere della Sera.

U februaru 2014. godine ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je potpisao sporazum s liderima opozicije o reguliranju političke krize u zemlji, čiji su jamac bili ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Poljske. Međutim, sljedećeg dana Vrhovna Rada koja je prešla pod kontrolu opozicije odstupila je od dogovora i promijenila Ustav, skinula Janukoviča s vlasti i raspisala predsjedničke izbore. Smjenu vlasti nije priznalo nekoliko istočnih regija Ukrajine, među kojima i Krim, Donjeck i Luganska oblast.Oni su održali referendume o neovisnosti. Krim je ušao u sastav Rusije, a u Donbasu su u aprilu ukrajinske vlasti počele vojnu specijalnu operaciju.

Ruski predsjednik je dodao da ne zna zašto je to učinjeno. Prema njegovim riječima, neke američke i europske kolege su mu rekle da se situacija otela kontroli.

„Trebalo je inzistirati na realizaciji tog sporazuma (između predsjednika Janukoviča i opozicije), tim prije što su se pod tim dokumentom kao jamac da će biti poštovan potpisala tri ministra vanjskih poslova europskih zemalja. Ako su te naše kolege upotrijebljene kao statisti, a u biti oni ni nisu upravljali situacijom, nego je realno konce povlačio zastupnik ili šef obavještajne grupe američke službe CIA, onda su trebali reći: znate što, nismo se dogovarali o prevratu i nećemo vas podržati, idite na izbore”, nastavio je Putin.

„Pretpostavimo da im se (Amerikancima) situacija otela kontroli. Ali da su Amerikanci i Europljani rekli onima koji su izvršili takav protuustavni prevrat: nećemo vas podržati ni pod kakvim uvjetima, ako vi na taj način budete došli na vlast, idite na izbore i pobijedite (a oni su, uzgred, imali stopostotnu šansu da pobijede, to svi znaju), situacija bi se razvijala potpuno, potpuno drugačije”, izjavio je ruski predsjednik, a prenosi RIA Novosti.

(Klikerinfo-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku