hamburger-icon

Kliker.info

Putarine idu na Ustavn sud : SDA,SNSD, HDZ i SBB usvojili akcize

Putarine idu na Ustavn sud : SDA,SNSD, HDZ i SBB usvojili akcize

15 Decembra
06:32 2017

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine jutros rano usvojio je po hitnom postupku set zakona o akcizama, kojim se za 0,15, odnosno  0,18 maraka kada se doda PDV. povećavaju cijene goriva, što će izazvati lavinu ostalih poskupljenja.

Za zakon, odnosno povećanje akciza glasala su 22 poslanika, dok je protiv bilo 20.  Za set zakon o akcizama, odnosno putarinama, glasali su poslanici SDA, SNSD-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Protiv zakona bili su članovi klubova poslanika DF-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar te poslanici BPS-a i A-SDA. Ovo je peta verzija zakona o akcizama koja je usvojena u Parlamentu BiH, a čije usvajanje su tražilie entitetske vlade i predstavnici Međunarodne zajednice u BiH.

Procedura oko stavljanja seta zakona o akcizama provedena je uz kršenje poslovnika o radu, jer se nije znalo ko je predlagač a i o dnevnom redu se nije glasalo nego je proglašen samoincijativno od strane predsjedavajuće Predstavničkog doma Borjane Krišto (HDZ) uz saglasnost zamjenika Šefika Džaferovića.

Prethodno zovaj zakon je. takođe, glasovima SNSD-a, SDA i HDZ-a prihvaćen i u Domu naroda BiH, koji se pojavio kao predlagač hitne procedure pomenutog seta zakona o akcizama.Raspravu o procedurama i predloženiom setu zakona o akcizama pratile su česte poslaničke pauze, u kojima je bilo o došaptavanja poslanika SDA, SNSD.a i HDZ-a.

Radi se o petoj verziji zakona o akcizama, na čijem donošenju već skoro godinu dana insistiraju vlade RS i FBiH, kao i međunarodna zajednica.Ovim  su otklonjene prepreke za novi aranžman kod MMF.Prema tvrdnjama prethodnih dana su vršeni dodatni pritisci na poslanike u cilju obezbjeđivanja skupštinske većine za usvajanje seta zakona o akcizama.

Najaktivniji u lobiranju da akcize budu usvojene bio je šef delegacije EK u BiH Lars Vigemark, koji je ubjeđivao poslanike da glasaju ova zakonska rješenja u čemu je konačno i uspio.Prema riječima predsjedavajuće Kluba poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević, poslanici treba da štite ekonomske interese BiH, a ne međunarodne zajednice i međunarodnih finansijskih institucija.

Pandurevićeva je kazala  da će se nakon ovoga povećati inostrani dug, koji BiH ionako ne može da izdrži, dok je poslanik SDS-a Borislav Bojić rekao da će povećanje akciza izazvati linearno povećanje cijena u BiH i pad standarda građana. Momčilo Novaković iz NDP-a istakao je da je ekonomska azbuka da se ekonomske reforme ne mogu provoditi povećanjem poreskih stopa.

“Ono što mi danas radimo nije ekonomsko, nego političko pitanje”, rekao je Novaković, navodeći da je svaki pokušaj da se ovaj zakonski set predstavi kao reforma protivan ekonomskoj nauci.

Prema njegovim riječima, BiH, odnosno vlade RS i Federacije BiH, koje vode SDA i SNSD, nije ispunila ranije postavljene ciljeve iz aranžmana sa MMF-om, zbog čega su sada potrebne akcize da se obezbijedi nastavak aranžmana sa ovom finansijskom institucijom i vraćanje ranije podignutih kredita.

Poslanik A-SDA Jasmin Emrić izrazio je sumnju u obrazloženja da će usvajanjem seta zakona o akcizama u BiH uslijediti privredno i ekonomsko blagostanje navodeći da nema konkretnih projekcija efekata usvajanja ovih zakona.

Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka ocijenio je da su “akcize potrebne da pojedine stranke obezbijede provođenje izborne kampanje iduće godine te siguran plasman kreditnih sredstava evropskih finansijskih institucija”. I ostali protivnici usvajanja akciza iznijeli su svoje argumente za to, a jedina koja je u raspravi učestvovala a podržala zakonski set bila je Diana Zelenika iz HDZ-a 1990.

Zelenika je u ranijim pokušajima povećanja akciza bila protiv, a promjenu stava obrazložila je time da je u modifikovanom zakonskom setu obezbijeđena transparentnost trošenja sredstava, što je bio uslov HDZ-a 1990. Predsjedavajući Kluba poslanika DF-a Damir Bećirović ocijenio je poniženjem pokušaj Zelenike da opravda promjenu svog mišljenja.

Nakon glasanja o setu zakona o akcizama sjednica je nešto iza 4.00 sata  prekinuta, uz najavu da će danas nastavak biti održan nastavak s početkom u 10:00 sati .Najavljeo je i pokretanje apelacije kod Ustavnog suda BiH zbog spornih procedura koje su pratile usvajanje ovog zakona.

(Kliker.info-BN TV)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku