hamburger-icon

Kliker.info

Put bez povratka ili novi početak : Mogu li ‘nevjerni elektori’ izvesti državni udar i promijeniti izborni rezultat u SAD-u?

Put bez povratka ili novi početak : Mogu li ‘nevjerni elektori’ izvesti državni udar i promijeniti izborni rezultat u SAD-u?

20 Novembra
08:06 2020

Iznoseći svoja viđenja bazirana na ličnom iskustvu o terorističkim napadima na Ameriku izvedenih 11. septembra 2001. godine koji su iz temelja primijenili i SAD i svijet  , daleke 2006. godine sam na ovom istom mijestu ustvrdio da je dostojanstvo, dignitet i čast najveće svjetske sile u tom haotičnom i turbulentnom periodu sačuvala velika armija  lokalnih činovnika u  državnom , javnom i privatnom sektoru, koji su u najgorem periodu za zemlju besprijekorno i bez emocija  radili svoj posao baziran na redu i zakonu. 

Od tada pa do danas , bezbroj puta sam zavirio u svoj arhiv sjećanja i nikada nisam uspio pronaći ni jedan jedini detalj koji bi pokazao da je mene i moju familiju neko od tih pomenutih službenika u tom vremenu tretirao različito od svih ostalih.

Naglašavam da svi imamo klasična muslimanska imena, a u tom periodu smo  , kao svježe uvezeni emigranti, obigravali razne službe, urede i institucije. Došavši u obećanu zemlju u nevakad, tada sam, ispunjavajući razno razne  aplikacije i formulare  neophodne za početak  normalnog  života  u  novoj  zemlji, nekako bojažljivo popunjavao rubriku o religijskoj pripadnosti, ali su uvijek moja strahovanja bila bez osnova.

 O ovoj  armiji, a ne onoj pod šljemovima,kojoj  Amerika nikada nije  odala javno i  dužno poštovanje, mada  su joj osigurali  mogućnost i šansu da na domaćem terenu bar prividno svi budemo jednaki, intenzivno razmišljam i danas kada su   tokom postizbornog procesa brojni lokalni dužnosnici suočeni sa neviđenim pritiscima sa najvećeg federalnog nivoa da svoj posao podrede interesima jednog šovjeka, stranke i njihovih prijatelja.

Pažljivo prateći  američke medije i sa jedne i sa druge strane,sa radošću mogu zaključiti da se brojni lokalni dužnosnici i službenici iz Georgije, Pennsylvanie,  Michigana, Wisconsina, Arizone  i  Nevade ponašaju kao na početku ovog teksta. Odolijevaju pritiscima Trumpove administracije  koja još uvijek odbija priznati rezultate izbora  ponavljajući do besvijesti neutemeljene tvrdnje  da  demokrati pokušavaju ukrasti predsjedničke izbore u korist  njegovog bivšeg protukandidata i izabranog predsjednika  Joe Bidena. 

U vrijeme nastanka ovih redaka nije zgoreg istači da je  Georgija upravo  potvrdila Bidenovu pobjedu nakon ponovnog  ručnog brojanja  glasova, dok je nešto ranije Trumpov advokatski tim lansirao senzacionalnu vijest da  imaju  dokaze o masovnim prevarama i komunističkom  novcu  iz Venezuele koji je uticao na izbore, što sve skupa relativizira tvrdnju brojnih svjetskih medija da američka demokratija  uprkos Trumpu ipak funkcioniše. 

S obzirom na posljednje primjere  Trumpovog podrivanja američkih institucija, koje su se u njegovom predsjedničkom mandatu našle pred vjerojatno najvećim izazovom u svojoj istoriji, možda je tačnije reći da se američka demokratija do sada provukla kroz iglene uši i da će sudbinu zemlje  odlučiti  rezultat  upravo započete  utakmice  koja će kazati  ko će na Kolegiju elektora 14. decembra predstavljati  ključne države u kojima su navodno regoisterovani problemi i nepravilnosti.

U prilog ovoj tezi i  upravo prispjela vijest da je visoki dužnosnik Trumpove kampanje rekao  za Reuters da je aktuelan  plan  baciti dovoljno sumnje na rezultate u ključnim državama kako bi nagovorio republikanske zakonodavce da uskoče i imenuju svoje biračke liste.

Iako pravni stručnjaci smatraju da Trumpov pokušaj vjerojatno neće uspjeti, kažu da strategija predstavlja napad  bez presedana na demokratske institucije svoje zemlje. U prevodu to znači da će u narednom periodu Trump sve karte baciti  na to da u predstavničkim tijelima  pomenutih država , gdje su republikanci većina, budu izabrani podobni elektori koji neće glasati u skladu sa voljom glasača u svojim matičnim državama.

Ti tzv  ‘nevjerni elektori’  su u ovom momentu Trumpu jedina šansa i  zbog toga on tako tvrdoglavo odbija priznati izbornu volju Amerikanaca. To što ova činjenica najblaže rečeno  miriše na pravi državni udar  koji bi totalno podijeljenu Ameriku mogao  odvesti na put bez povratka, američka  i svjetska javnost još nije prepoznala.

H. Šetka (Kliker.info)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 20 Novembra, 09:28

    ZABORAVIO SI DA KAŽEŠ DA JE TAMO U TIM DRŽAVAMA GLASALO HILJADE MRTVIH,DA OD PETNAEST I PO HILJADA GLASOVA POŠTOM SVR I JEDAN JE ZA BAJDENA I DA SU STIGLI PETOG I ŠESTOG A NE TREĆEG,DA SU MAŠIMNW ZA BROJANJE MILION GLASOVA “NAVODNO GREŠKOM” PREBACILE BAJDENU I TD,ITD.VAŠ PROBLEM JE ŠTO NEKRIVITE SVOJE RUKOVODSTVO KOJE VAS JE NATJERALO U PEČALBU POŠTO JE POČELO RAT KOJI OBJEKTIVNO NIJE MOGLO DOBITI,A PO NAGOVORU ONIH KOJE UPRAVO PREDSTAVLJA BAJDEN(Senilni i dementni kreten) VEĆ SE LJUTITE NA ONE KOJI SU VAS I DOČEKALI I NAHRANILI(živi ste;fala bogu;niste umrli od gladi) I TO VAM JE MALO,HTJELI BI JOŠ VIŠE.TRAMP SAMO POKUŠAVA DA SPASI PRVO AMERIKU OD TE POŠASTI,A ONDA I CIJELI SVIJWT.TA EKIPA MISLI DA JE JOŠ UVIJEK NAJJAČA,A NIJE NI VOJNO I UDARILA BI NA RUSIJU IKINU A SAMA RUSIJA IH MOŽE ZA POLA SATA UNIŠTITI NE JEDNOM NEGO MALO VIŠE PUTA A KINA IH JE EKONOMSKI URNISALA,I U NEDOSTIŽNOJ JE PREDNOSTI
    VAS BOLI ŠTO NEĆETE MOĆI LIKOVATI ALI VAMA TO NEZNAČI NIŠTA JER UM NISTE BITNI.NISU VAM ISPUNILI ŽELJE KAD SU BILI NAJJAČI I SAMI A KAKO MISLITE DA ĆE TO URADITI SADA NIJE MI JASNO NA POČETKU SAM REKAO SAČEKAJMO DA SE ODŽINO SAMELJE ALI STE ME PLJUVALI E DA VIDIMO SAD?

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku