hamburger-icon

Kliker.info

Purple Drank: Francuski farmaceuti upozorili na pogubne učinke nove koktel droge

Purple Drank: Francuski farmaceuti upozorili na pogubne učinke nove koktel droge

18 Maja
00:25 2015

PURPLEDRANK1Unija francuskih farmaceuta upozorila je na razorne efekte nove koktel droge, nazvane “Purple Drank” (purpurni napitak), mješavine sirupa protiv kašlja i lijeka protiv alergije koji se mogu kupiti u apotekama bez recepta, prenijeli su  francuski mediji.Mladi u Francuskoj sve češće prave taj koktel koji je postao popularan, jer izaziva euforiju, pospanost i halucinacije.

Neki sirupi protiv kašlja i lijekovi protiv alergije sadrže dva opijata – kodein i dekstometorfan, koji se pored ljekovitog djelovanja mogu u većim koncentracijama koristiti kao droga.Farmaceuti su naveli da mladi sve češće kupuje te lekove u slobodnoj prodaji i u koktel dodaju gazirana pića ili alkohol, čak i druge opijate.

“Opijati usporavaju disanje zbog čega postoji opasnost od trenutnog prekida dotoka kisika i prestanka disanja. To može dovesti do kome. Drogirana osoba je često u konfuziji i ne zna da li tone u san ili više ne diše”, dodali su farmaceuti.

Taj koktel se pojavio u SAD prije nekoliko godina a naziv “purpurni napitak” je dobio zbog boje sirupa protiv kašlja.”Farmaceut ima etičku obavezu i može da odbije da proda lijek ukoliko procijeni da neće biti blagotvoran pacijentu”, izjavila je predsjednica unije Iaabelle Adeno.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku