hamburger-icon

Kliker.info

Puno kombinacija na stolu : Osim SDA i HDZ-a nitko više nije siguran

Puno kombinacija na stolu : Osim SDA i HDZ-a nitko više nije siguran

14 Oktobra
19:22 2014

covic-bakir5Iako svi glasovi još nisu prebrojani, već otprilike se zna tko je uzeo koliko mandata, no tko će biti u vlasti, još uvijek je potpuno neizvjesno i nazire se nekoliko scenarija. Izvjesno je kako će u vlast na državnoj razini SDA i HDZ BiH, dok su, što se ostalih tiče, sve kombinacije moguće.
SDA za sada, prema informacijama iz ove stranke, još nema prvi izbor kada su u pitanju partneri, tako da je u igri ulazak DF-a, SBB-a ili čak SDP-a.
Situacija bi najkompliciranija mogla biti kada su u pitanju stranke iz Republike Srpske. Tko će od njih biti dio državne vlasti, uvelike ovisi o tomu tko će biti član Predsjedništva BiH. Za sada je u prednosti Mladen Ivanić, no rezultati još nisu konačni. Ako on bude član Predsjedništva, sasvim je izvjesno da će sa sobom povući i Savez za promjene na čelu sa SDS-om.
S druge strane, sasvim je izvjesno da će Dragan Čović inzistirati da u vlast uđe SNSD, jer je njegova stranka prije tri godine postala dio vlasti na državnoj razini isključivo na inzistiranje SNSD-a.
Veliku ulogu u tome tko će činiti rukovodstvo dva doma državnog Parlamenta i Vijeće ministara imat će i sastav Doma naroda, ali i to tko će formirati vlast u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Partneri iz Federacije trebali bi to partnerstvo preslikati na državnu razinu.
Također je moguće da Koalicija “Domovina” bude jezičak na vagi tko će formirati vlast u Republici Srpskoj. Od tog partnerstva moglo bi ovisiti i koja srpska stranka će u Vijeće ministara.
Sve u svemu, puno kombinacija je u opciji. Mjesto predsjedatelja Vijeća ministara u ovom mandatu pripada Bošnjacima, tako da će novog mandatara dati SDA. (Kliker.info-DL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku