hamburger-icon

Kliker.info

Puljić u Berlinu : “Hrvatima ima života u Bosni i Hercegovini, i biće ga!”

Puljić u Berlinu : “Hrvatima ima života u Bosni i Hercegovini, i biće ga!”

23 Novembra
19:05 2010

 Kardinal Vinko Puljić tokom misnog slavlja u Berlinu, osvrnuo se na položaj Hrvata u BiH. Nekoliko puta je ponovio da u BiH ima života za Hrvate i upozorio vjernike da ne bi trebali prodavati imovinu u rodnom kraju. Hrvati iz Bosne i Hercegovine se ne trebaju stiditi svojih korijena i države iz koje dolaze. Hrvati u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj su jedan narod koji živi u dvije države, poručio je vjernicima u Berlinu, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. 

U intervjuu Radiju Dojče Vele, kardinal Puljić je je rekao da su Hrvati u Bosni i Hercegovini dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na Bošnjake i Srbe. Sadašnja situacija posljedica je rata i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonom jeste zaustavljen rat, ali je njegovo provođenje još više pogoršalo položaj Hrvata, ocjenio je kardinal Puljić.“Nažalost, ni međunarodna zajednica nije ozbiljno shvatila da treba izgrađivati pravedni mir u smislu da sva tri naroda budu jednakopravna i da to može biti stabilnost za suživot i toleranciju. Oni su uvijek više računali sa onim koji su jači i brojniji, a ignorirala je nas koji smo malobrojniji.”

 “Hrvatima je najteže tamo, gdje su manjina” 
Najveći problemi katoličke crkve u Bosni i Hercegovini nalaze se tamo gdje su Hrvati manjina, objašnjava kardinal Puljić. Teško dobijaju administrativne dozvole za gradnju svojih vjerskih objekata, a otežan je i proces povratka oduzete crkvene imovine tokom proteklog socijalističkog režima. Kardinal Puljić sumnja i na unaprijed smišljenu provokaciju pojedinih krugova koji to realizuju uz pomoć problematičnih maloljetnika tako što ruše groblja ili skrnave vjerske objekte. “U zadnje vrijeme imamo dojam da policija ovom problemu pristupa malo odgovornije, ali još nismo doživjeli da su te maloljetnike, koji su napravili te stvari, kaznili, recimo u Novom Gradu ili Sarajevu gdje je crkva kamenovana više od deset puta. Nikad nije nitko kažnjen, niti je država nadokandila štetu. Imamo dojam da se neodgovorno pristupa onima koji stoje iza tih maloljetnika.” 

Oprostite zločin, ali ne zaboravite zločinca” 

Kardinal Vinko Puljić nije htio komentarisati “talas isprika” političara iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine za sve zločine počinjene tokom prošlih ratova. Smatra da narodi Balkana nemaju druge solucije osim one da grade proces pomirenja, praštanja i povjerenja, ali da pri tome ne smiju ignorisati odgovornost za zločine.“Odgovornost za zločine – to treba snositi, jer zločin nikada ne zastarjeva. Zločin mora imati pravo ime, a proces pomirenja, povjerenja i praštanja je duhovni proces da čovjek bude čovjek.”

 “Integrišite se, ali ne zaboravite ko ste i odakle dolazite” 

Kardinal Puljić je poručio Hrvatima koji žive u Njemačkoj da se trebaju integrisati u ovu državu, ali da istovremeno moraju sačuvati vjerski i nacionalni identitet. Riječima: “Ti si ponajprije čovjek, a zatim Hrvat i katolik”, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić upozorio je vjernike u dijaspori da ne smiju napustiti svoju drevnu tradiciju vjere i hrvatsku kulturu. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku