hamburger-icon

Kliker.info

Pukotine u NATO savezu : Ruski raketni sistem stigao u Ankaru

Pukotine u NATO savezu : Ruski raketni sistem stigao u Ankaru

13 Jula
08:06 2019

Prva isporuka ruskog odbrambenog raketnog sistema S-400 stigla je u Ankaru. Uprkos upozorenjima iz Sjedinjenih Država da će se suočiti sa ekonomskim sankcijama, Turska je ipak kupila raketni sistem od Rusije, insistirajući da kao suverena zemlja ima pravo da odlučuje o kupovini vojne opreme.

Informaciju da će prvi dijelovi raketnog sistema stići u vojnu bazu u Ankaru, potvrdio je prošlog mjeseca turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Najava o pristizanju ruskog raketnog sistema odmah je uticala na tržište i oslabila tursku liru, no, prema informacijama Ministarstva odbrane Turske, dostavljanje raketa nastavit će se i u narednim danima.

Dogovor o kupovini raketnog sistema između Ankare i Moskve, doveo je do velike napetosti između Washingtona i Turske i povećao mogućnost uvođenja američkih sankcija Ankari.

​Sjedinjene Države su upozorile Tursku da će se suočiti s ekonomskim sankcijama ako ne odustane od kupovine tog ruskog raketnog sistema. No, Turska je odbila da se povinuje američkom pritisku, insistirajući da kao suverena zemlja ima pravo da odlučuje o kupovini vojne opreme.

“Saveznici odlučuju koju vojnu opremu žele da kupe. Međutim, zabrinuti smo zbog potencijalnih posljedica na odluku Turske da kupi S-400 sistem,” rekao je zvaničnik NATO-a u izjavi za CNN. Sjedinjene Države su također Tursku upozoravale da ruski raketni sistem nije u skladu sa sistemima alijanse.

Da li će Turska ostati bet F-35 aviona?

F-35
F-35

​Ovaj potez Turske razljutio je Sjedinjene Države koje tvrde da Ankara ne može imati u svom posjedu i ruski S-400 sistem i američke F-35 borbene avione koji su, kako navodi CNN, najskuplji vojni sistem u historiji i koje američki predsjednik često opisuje kao ‘nevidljive’.

Tokom prošlomjesečne posjete sjedištu NATO-a u Belgiji, vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Mark Esper rekao je: “Ako Turska prihvati dostavu S-400 sistema, neće dobiti F-35. To je to.”

Sjedinjene Države su saopštile da ukoliko Turska, njihov glavni saveznik u NATO-u, ne otkaže kupovinu S-400 sistema do 31. jula, Ankara će biti blokirana od kupovine nove generacije F-35 borbenih aviona iz Sjedinjenih Država.

Međutim, prema navodima brojnih medija, Washington je već započeo proces uklanjanja Turske iz programa F-35 i obustavio obuku turskih pilota koji se nalaze na pripremama u Sjedinjenim Državama.

Turska, s druge strane, tvrdi da ispunjava sve finansijske obaveze prema dogovoru o uključenju u F-35 sistem, te da ne može biti isključena.

Zvaničnici američke odbrane tvrde da ne žele F-35 avione u blizini S-400 sistema, zbog straha da bi ruski tehničari mogli pronaći ranjive tačke američkih aviona.

Ankara je planirala da kupi stotinu borbenih aviona za vojnu upotrebu.

Bliske veze Turske i Rusije

Erdogan i Putin
Erdogan i Putin

​Tokom G20 samita održanog prošlog mjeseca u Osaki, američki predsjednik Donald Trump sastao se sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom i pozvao ga da ne kupuje naoružanje od Rusije, već da kupe Patriot raketni sistem napravljen u Americi.

No Erdoan je rekao Trumpu da bivši američki predsjednik Barak Obama nije dozvoljavao Turskoj da kupi Patriot sistem.

Ruska Federalna služba za vojno-tehničku saradnju potvrdila je početak isporuka raketnog sistema, dok je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao novinarima 12. jula da “se sve obavlja u strogom skladu sa sporazumima dviju zemalja”, te da “strane ispunjavaju svoje obaveze”.

Dogovor o kupovini sa Rusijom, prvi dogovor koji jedna članica NATO-a ima sa ovom zemljom, izazvao je zabrinutost da se Turska sve više približava Moskvi.

Turska je NATO članica sa drugom najvećom vojskom.

(RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku