hamburger-icon

Kliker.info

Pucaće zemlja od suše: Stižu najtoplije godine na Zemlji

Pucaće zemlja od suše: Stižu najtoplije godine na Zemlji

15 Septembra
03:22 2015

susa1Naredne dvije godine mogle bi biti najtoplije ikad zabilježene u svijetu, navodi se u istraživanju Meteorološke službe Velike Britanije.

Klimatske promjene mogle bi da se dešavaju pod uticajem povećanja emisije gasova i uticaja prirodnih kretanja, upozoravaju stručnjaci.

Oni očekuju da će fenomen El Ninjo na Pacifiku uticati na ukupno zagrijavanje u svijetu.

Klimatolozi takođe predviđaju da bi ljeta u Evropi mogla biti hladnija, dok se ostatak svijeta zagrijava. Naučnici su potvrdili da je temperatura na Zemlji ove godine na rekordnom nivou, prenosi britanski BBC.

„Znamo da prirodne okolnosti svake godine doprinose globalnim temperaturama, ali izuzetno visoke temperature ove godine ukazuju na ljudski uticaj, odnosno povećanu emisiju ugljen-dioksida“, kaže direktor Centra Hedli Meteorološke službe, profesor Stiven Belčer.

Postoji vjerovatnoća da će naredna godina imati slične temperature, što pokazuje da klima nastavlja da se mijenja, dodao je on.

Profesor Univerziteta Reding Rovan Saton je naveo da će naredne godine biti među najtoplijim koje su ikada zabilježene, samo ako bude postojala i velika vulkanska erupcija.

„Ovo nije slučajnost. Vidimo posljedice energije koja se stalno gomila u atmosferi, zemaljskim okeanima, a prouzrokovana je povećanjem ugljen-dioksida“, rekao je on.

(Kliker.info-Sputnjik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku