hamburger-icon

Kliker.info

Psiholog i politički analitičar Prohić tvrdi : Zvono je na Dodiku i Čoviću ali ni Izetbegović nema ništa protiv trećeg entiteta

Psiholog i politički analitičar Prohić tvrdi : Zvono je na Dodiku i Čoviću ali ni Izetbegović nema ništa protiv trećeg entiteta

12 Novembra
06:10 2016

ibroprohic321Zvono je na Dodiku i Čoviću koji ne propušta nijednu priliku da istakne potrebu trećeg entiteta ali iza čitave te priče krije se njihov treći drug koji ima potpuno istu ideološku matricu. Oni se sjajno osjećaju kada apsolutiziraju etnički princip i kada teže teritorijalizaciji tog principa.

Nemamo dovoljno dokaza za eksplicitne tvrdnje ali postoji dovoljno razloga zbog kojih se može sumnjati da Izetbegović nema ništa protiv trećeg entiteta, istakao je za TV1,psiholog i politički analtičar Ibrahim Prohić.

Pod pojmom “bolesnog društva” prvenstveno sam mislio na bolest u sociološkom smislu. Nekoliko je indikatora bolesnog društva koji se danas mogu detektirati a to su; BiH se kao društvo uopće ne kreće, drugo, u ovom društvu je suspendovan politički sistem a supstituiraju ga političke stranke i moćnici koje stoje na čelu političkih stranka te imamo društvo u kojem su vaninstitucionalni uticaju na donošenje odluka jači od institucionalnih i treće oni koji produciraju probleme konstatnto dobijaju podršku na izborima”, pojašnjava Prohić.

On kaže da je bh.društvo fiksirano da ideološku matricu iz devedesetih godina. Svi vide da ta ideološka matrica ne može otkloniti društevene probleme ali to niko neće da prizna.

“Mi živimo vrijeme kolektivne traume, a za traumu je karakteristično poricanje. Teško je zapravo ozdraviti ako se poriče bolest, a u nas se upravo to i dešava”, kaže Prohić.

Jedan od temeljnih problema ovoga društva, smatra Prohić, jeste u tome što je stvoreno uvjerenje da je moguće kršiti zakonsku normu bez posljedica.

Govoreći o sastanku između lidera SNSD-a i SDS-a koji je danas trebao biti održan Prohić ističe da se novi lider SDS Vukota Govedarica dobrim izborom tema koje su od društvene važnosti pokušava suprostaviti lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i to je sa sociološkog aspekta jako važno.

” Političku podršku uspijeva dobiti onaj ko nametne svoju agendu”, kaže Prohić.

Prohić smatra da je opozicija u RS-u napravila stratešku grešku onog trenutka kada je pristala na referendum. Pristali su da igraju po pravilima koje je nametnuo Dodik.

Ističe da Dodik u toj komunikaciji bi vrlo rado govorio o Donaldu Trumpu nego o problemima građana. Time Dodik, naglašava Prohić hoće da diskusiju prebaci na identitarna pitanja. On kao i svi desničari koristeći Trumpov animozitet prema muslimanima nastoji to iskoristiti u dnevno-političke svrhe te ide mu na ruku što BiH za Trumpa neće predstavljati predmet interesovanja.

Prohić kaže da nije iznenađen pobjedom Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

“Ove izbore nije dobio Trump niti ih je samo izgbila Clinton, izbore je izgubila Demokratska stranka koja je izgubila vlast i u Senatu i u Kongresu SAD-a. Ona se odmakla od svojih ideala i principa i u zadnjih deset godina nije bila demokratska stranka.

Prohić ističe da u političkom životu BiH imamo nizak nivo političke komunikacije.

“Oni ne mogu da se dogovore ni oko toga jesu li dogovorili sastanak ili nisu. Izetbegović, Dodik i Čović su osovina koja održava političku krizu u BiH. Oni ne mogu rješiti probleme koji traju godinana. Umjesto da rješe problem Mostara oni proizvedu problem Stoca”, kaže Prohić.

Koncept podjele BiH na etničkom principu još uvijek nije sahranjen, naglašava Prohić.

“Zvono je na Dodiku i Čoviću koji ne propušta nijednu priliku da istakne potrebu trećeg entiteta ali iza čitave te priče krije se njihov treći drug koji ima potpuno istu ideološku matricu. Oni se sjajno osjećaju kada apsolutiziraju etnički princip i kada teže teritorijalizaciji tog principa. Nemamo dovoljno dokaza za eksplicitne tvrdnje ali postoji dovoljno razloga zbog kojih se može sumnjati da Izetbegović nema ništa protiv trećeg entiteta”, ocijenio je Prohić.

“Izetbegović je onaj koji je tobože zabrinut za Bošnjake ali njegovi potezi ne idu u tome smjeru”, naglašava Prohić.

Treba se postaviti pitanje šta je SDA uradila da se u Srebrenici uspostavi elementarna ekonomska stabilnost, kaže Prohoć i dodaje da nisu učini apsolutno ništa u egzistencijalnom smislu da poprave položaj tamošnjih ljudi.

Modus vivendi ove vlasti je proizvodnja komflikta i održavanje na njemu. Postala je praksa kada se neće rješiti jedan problem onda se taj problem veže za neki drugi koji se trenutno ne može rješiti i to ide u nedogled, kaže Prohić.

Mišljenja je da tu riječ o običnim političkim igrokazima jer tačno znaju na što onaj drugi neće pristati i onda se na toj tački razdora konstatnto igra.

Dokaz tome jeste da Dragan Čović koji se predstavlja kao zastupnik autentičnih interesa Hrvata u BiH ne govori o Posavini i interesima Hrvata sa toga područja, naglašava Prohić.

Dodao je i to da je parlamentarizam u BiH obična farsa.

“Živimo jedno vrijeme u kojem je parlamentarizam samo jedan plašt koji skriva suštinu stvari a iza toga se krije despotija u kojoj na određenoj teritoriji vladaju feudalci svako na svojoj teritoriji”, kategoričan je Prohić.

On je istakao da izbor nezavisnih kandidata za načelnike pokazuje da ipak postoji određeni otklon od etabliranih politika i može se tumačiti kao uspostavljanje alternative.

“Važno je da je na pojavu ovakvih kandidata bh.društvo reagovalo pozitivno što bi trebala biti poruka svim mislećim ljudima u BiH u kojem pravcu bi trebao ići društveni aktivitet”, zaključio je Prohić.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku