hamburger-icon

Kliker.info

Psihijatrica Diana Riđić : Zavisnost od društvenih mreža,veći je problem od cigareta i alkohola

Psihijatrica Diana Riđić : Zavisnost od društvenih mreža,veći je problem od cigareta i alkohola

23 Januara
07:08 2013

Facebook, jedan od najpopularnijih komunikacijskih servisa na internetu, već je uzeo danak ovisnosti u našoj zemlji. Prvi pacijenti koji su se "navukli" na njega, izliječili su se kod psihijatrice Diane Riđić, iz Udruženja "Domino" koje nudi psihološku pomoć, procjenu i savjetovanje. Riđić u razgovoru za "Dnevni avaz" kaže da je u svojoj praksi do sada liječila tri ovisnika, koji su vikendom provodili do 12 sati, a ostalim danima do deset sati na internetu.

Simptomi ovisnosti

– Za sada sam u svojoj praksi imala samo punoljetne muške pacijente koji su potražili pomoć. Ovisnost su primijetili kada su vidjeli da dan provode za internetom, a da kada trebaju otići negdje na tri sata gdje nema internet konekcije, nastaje čitava drama. Javljala im se nervoza, potištenost, ali i ostali simptomi svojstveni alkoholičarima i narkomanima. Čak su ih bolile ruke te su imali sindrom karpalnog tunela od sjedenja, bol u leđima i probleme s vidom – kaže Riđić.Ona ističe da Facebook najviše vole mladi, najzastupljenija starosna grupa je od 18 do 24 godine, i to više muškarci nego žene.- Liječila sam mladića koji je pao u depresiju. Njegovi roditelji bili su iziritirani činjenicom da je mladić od 27 godina nezaposlen, da ne pokušava da pronađe posao, a čitavo vrijeme provodi na internetu, hvaleći se da ima nekoliko hiljada prijatelja. Zamijenio je dan za noć, čak s roditeljima nije komunicirao – ispričala nam je Diana.

Riđić ističe da u našoj zemlji ima dosta pacijenata koji su po pomoć došli u Centar za mentalno zdravlje ili na Psihijatrijsku kliniku. – Sigurno pored pacijenata koje sam ja imala, postoje slučajevi s kojima rade psiholozi i psihijatri ovih ustanova. Ipak, mi kao druge zemlje namamo centre za liječenje takvih ovisnika, tako da nemamo ni statističke pokazatelje – kaže Riđić. Prema riječima ovog stručnjaka, ovisnici od Facebooka su introvertne ličnosti koje često nemaju prijatelje, sklone su maštanju i zapostavljaju sve obaveze. – Oni u internetu nalaze spas i tako zadovoljavaju svoju socijalnu potrebu, jer unutar sebe nemaju uopće kapaciteta da normalno izađu i upoznaju neku osobu, borave u društvu ili budu poštovani – tvrdi Riđić.

Svaki treći na internetu

Prema podacima svjetske kompanije za digitalnu analitiku, u BiH 1.310.380 građana ima profil na Facebooku, a s obzirom na to da u našoj zemlji živi oko 4,5 miliona stanovnika, svaki treći stanovnik je korisnik ove popularne mreže.- Zavisnost od društvenih mreža postala je veći problem od zavisnosti od cigareta i alkohola, a na to nisu imuni ni bh. građani. U prilog tome ide podatak da se broj korisnika Facebooka u posljednjih pola godine na području BiH povećao za čak 41.820 – podaci su kompanija za digitalnu analitiku. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku