hamburger-icon

Kliker.info

Psihijatar Matt Cassels tvrdi : Djeca više vjeruju kućnim ljubimcima nego braći i sestrama

Psihijatar Matt Cassels tvrdi : Djeca više vjeruju kućnim ljubimcima nego braći i sestrama

08 Maja
07:19 2015

ljubimci1Djeca suočena s životnim teškoćama poput bolesti ili razvoda roditelja više vjeruju kućnim ljubimcima nego braći i sestrama, pokazalo je istraživanje koje prenosi BBC. Psihijatar Matt Cassels sa Univerziteta Cambridge, koji je desetogodišnje istraživanje proveo na stotinu porodica u Britaniji, kaže kako se premalo pažnje posvećuje značajnoj ulozi kućnih ljubimaca u emocijama mladih osoba.

S obzirom na broj razvoda u SAD-u veća je vjerovatnost da će djeca živjeti s kućnim ljubimcem nego s vlastitim ocem, pokazuju istraživanja po kojima dvije trećine djece živi s očevima dok četiri od pet porodica sa školskom djecom ima kućne ljubimce.Cassels kaže kako su ljudi povezivali kućne ljubimce s dječjom igrom i nisu to razmatrali kao emotivni odnos.Njegovo istraživanje pokazuje da djeca suočena s emotivnim teškoćama poput razvoda, bolesti ili nestabilnosti posebnu važnost daju ljubimcima.

“Ta djeca ne samo da se okreću ljubimcima po potporu kad su suočena s teškoćama nego to čine češće nego što se okreću vlastitoj braći ili sestrama. To se događa iako znaju da njihovi kućni ljubimci ne razumiju što im govore”, kaže on.Istraživanje sugeriše i da djeca imaju čvršće veze s ljubimcima nego s vršnjacima.Takvi odnosi, posebno kad se radi o vezi djevojčica i pasa, potiču društvenije ponašanje poput pomaganja, dijeljenja i saradnje.Ljubimci imaju i terapeutski učinak jer igraju ulogu osobe koja sluša i suosjećajniji su u odnosu na zapisivanje problema u dnevnik, kaže naučnik.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku