hamburger-icon

Kliker.info

Prvostepena disciplnska komisija odlučla : Odbačen zahtjev za suspenziju bh. tužioca Čavke

Prvostepena disciplnska komisija odlučla : Odbačen zahtjev za suspenziju bh. tužioca Čavke

09 Septembra
06:51 2016

cavkaPrvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BH odbila je zahtjev za suspenziju državnog tužioca Olega Čavke.Komisija je utvrdila da je zahtjev neosnovan.

Ured disciplinskog tužioca ga je podnio nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine protiv Čavke pokrenulo istragu zbog navodne krađe dokaznog materijala iz predmeta organiziranog kriminala na kojem je radio.

Čavka je osumnjičen da je iz spisa otuđio mobilni telefon koji je, u okviru krivičnog postupka, oduzet od osumnjičenog u tom predmetu.

Šestomjesečno umanjenje plate

I ranije je bio pod istragom, nakon što je hakirao e-mail bivšeg glavnog državnog tužioca.

Tada je kažnjen šestomjesečnim umanjenjem plate.

Čavka tvrdi da je u pitanju montaža, ali da će narednih dana razotkriti pravosudno-policijske strukture koje ga, kako tvrdi, žele spriječiti u namjeri da se obračuna s kriminalcima.

“Disciplinski tužilac se na ovakvu odluku može žaliti i u roku od tri dana pretpostavljam da će biti uložena žalba od disciplinskog tužioca. Ubijeđen sam da će ona biti odbijena, jer se radi o pravosudnoj konstrukciji jednog politički indoktriniranog, tužioca koji je porodično vezan s navodno oštećenim Kurbegović Anesom, što je dokazima koje sam dostavio Visokom [sudskom i tužilačkom] vijeću razotkriveno i potkrijepljeno”, kazao je Čavka.

Nakon što je pokrenuta istraga protiv Čavke, on je poslao podnesak VSTV-u i Uredu visokog predstavnika, u kojem je naveo određene nepravilnosti u radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

U pismu VSTV-u Čavka je naveo da mu je predmet koji je vodio protiv Kemala Čauševića i drugih oduzet odlukom glavnog tužioca Gorana Salihovića bez ikakvog obrazloženja.

Čavka tvrdi da mu je Salihović zabranio i da ispita Murata Đuderiju, koji se obratio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine kako bi ispričao ko je ukrao automobil tužiteljice Dijane Kajmaković.

Kako je naveo Čavka u pismu, Salihović mu je naložio i da istragu o stradanju porodice Sefera Halilovića prebaci Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, kao i da odluka o privremenoj blokadi dionica unutar istrage u slučaju Bosnalijek nikada nije poslata, jer je predmet bio prebačen drugoj tužiteljici, dok je Čavka određen za pomagača.

‘Postoje pisani dokazi’

Predmet Mire Džakule i šest članova disciplinske komisije Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, kako je naveo Čavka u pismu, prebačen je drugom tužiocu, koji je tu istragu obustavio.

Također, Čavka tvrdi da je nakon otvaranja istrage protiv Milana Tomasa i Mire Džakule glavni tužilac predmet prebacio u drugi odjel, javlja BIRN.

Čavka je BIRN-u rekao da za sve njegove navode postoje pisani dokazi u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, kao i u elektronskom sistemu kojem pristup ima VSTV.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku