hamburger-icon

Kliker.info

Prvi takav ugovor na Zapadnom Balkanu: BiH i Crna Gora potpisali Sporazum o granicama

Prvi takav ugovor na Zapadnom Balkanu: BiH i Crna Gora potpisali Sporazum o granicama

26 Augusta
14:14 2015

ugovor3Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević potpisali su danas u zgradi Predsjedništva Republike Austrije u Beču Sporazum o granici između BiH i Crne Gore.Svečanom činu potpisavanja prisustvovali su austrijski predsjednik Heinz Fischer, koji je bio i domaćin susreta u Beču kao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

“Podatak da su ovom događaju prisustvovali predsjednici dvije zemlje, BiH i Crne Gore, jasan je pokazatalj i svjedočanstvo o koliko se važnom koraku radi. Njegov značaj je i u tome što je postignut važan sporazum u okviru pregovora i mirnim putem, što daje posebnu značajnost”, istakao je austrijski predsjednik Fischer.

On je naglasio da očekuje da Beč kao domaćin Konferencije o Zapadnom Balkanu, koja se održava sutra, ima velika očekivanja i potkrijepio je to činjenicom da će u okviru tog procesa prisustvovati visoki predstavnici EU kao što su Njemačka i Austrija. Fischer je pozvao parlamente BiH i Crne gore da što prije ratifikuju Sporazum o granicama dvije zemlje te i da na taj način cjelokupnom prostoru Balkana prenesu poruku da se mirnim putem i pregovorima može doći do rješenja. On je istakao da će to biti pokazatalj da Zapadni Balkan odlučujuće napreduje u evropskim integracijama.

Predsjednik Crne Gore Vujanović je rekao da postoji mnogo razloga za zadovoljstvo što je danas potpisan Sporazum o granicama između dvije zemlje, a jedan od njih je što je to prvi sporazum o tom pitanju među zemljama bivše Jugoslavije.

“Razgovori i dogovori oko sporazuma su bili komplikovani i rizični, kao što je sve na Balkanu. Proces dezintegracije bivše Jugoslavije, što je za posljedicu imalo brojne žrtve imaterijalna razaranja, se upravo i vodio zbog granica. Mi smo pokazali dobru volju i prijateljstvo i da je u sklopu dogovora moguće doći do rješenja kakao bi se afirmisala saradnja u dvije oblasti”, rekao je Vujanović.

Istakao je da je drugi važan razlog današnjeg potpisivanja Sporazuma što se on dešava u susret Bečkoj konferenciji koja treba da da impuls Zapadnom Balkanu da u narednom periodu radi mnogo više na procesima integracije, a prvenstveno u oblasti infrastrukture i energije te pozvao Evropsku uniju i kompanije iz EU da se snažnije angažiraju na implementaciji tih projekata.

“Realizacija potpisivanja sporazuma u Austriji uz pokroviteljstvo predsjednika Fischera pokazuje zajedničku inicijativu da se u okviru Bečkog samita nastavi s pozitivnim koracima dogovorenim u okviru procesa Brdo-Brijoni. Fischer je jasno pokazao da je prijatelj BiH i Crne Gore”, naglasio je Vujanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je rekao da Sporazum ima višestruku simboliku te da se ovim šalje posebna poruka iz BiH njenim susjedima, Hrvatskoj i Srbiji, da je ovo najbolji primjer kako rješavati otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

“Našim snagama, prije svega, smo otklonili sve nesporazume koje smo imali i uz krajnje prijateljski odnos došli do konačnog rješenja. Brzi proces ratifikacije sporazuma trebao bi osnažiti i ohrabriti razgovore s Hrvatskom i Srbijom po pitanju granica s BiH. Puno toga se očekuje u narednom periodu u smislu jačanja saradnje kako u oblasti prometne i energetske infrastrukture tako i na ostalim otvorenim pitanjima na prostoru Zapadnog Balkana”, rekao je Čović.

U toku dana Čović će imati susret s komesarom za susjednu politiku i proširenje Evropske unije Johannesom Hahnom dok će sutra ujutro ima susret s visokom komesarkom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, na kojim će razgovarati o reformskim procesima koje provodi BiH u sklopu nove politike EU za njen ubrzani pristup na evropskom putu.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku