hamburger-icon

Kliker.info

Prvi sabor HDZ 1990: Federalizacija po etničkom principu

Prvi sabor HDZ 1990: Federalizacija po etničkom principu

11 Novembra
04:41 2007

Federalizam bi bio najbolje državno uređenje za višenacionalnu Bosnu i Hercegovinu.Izjavio je ovo jučer u Mostaru zamjenik predsjednika HDZ 1990 Martin Raguž, predstavljajući članovima svoje stranke Platformu ustavnog rješenja BiH. Platformu, koja predstavlja svojevrsne smjernice budućeg djelovanja ove stranke, Raguž je predstavio na 1. saboru HDZ 1990.On je naglasio kako etnički kriterij jeste i mora biti na prvom mjestu kada je federalizacija BiH u pitanju.”BiH bi bila složena država od više federalnih jedinica. Broj jedinica ne može biti manji od tri. Federalne jedinice bi imale ovlasti koje nisu izričito u domenu savezne države: imale bi parlament, vladu, sudstvo i policiju. Parlament BiH bi imao dva doma – zastupnički i dom naroda koji bi bio zasnovan na načelu pariteta, a u kojem bi moralo biti više od sadašnjih 15 zastupnika”, precizirao je Raguž.Naglasio je kako bi buduće federalne jedinice, umjesto sadašnjeg jednog predsjednika, imale tročlano predsjedništvo.”Članovi Predsjedništva BiH birali bi se posredno u (državnom) parlamentu pri čemu treba osigurati mehanizam biranja koji jamči svakom narodu izbor njihovog legitimnog predstavnika. Predsjedništvo BiH bi imalo ingerencije nad vanjskom politikom i obranom”, naglasio je Raguž.Prema prijedlogu HDZ 1990, državne institucije bi imale jasno definirane ovlasti koje bi bile neophodne za normalno funkcioniranje države i njezinu poziciju u međunarodnim odnosima. Naglašeno je kako bi Vrhovni i Ustavni sud bili najviše sudske instance na razini države.”Ustavni sud bi imao po tri suca iz svakog naroda i jednog predstavnika nacionalnih manjina. Vrhovni sud bi imao ovlasti u postupcima po žalbama i izvanrednim pravnim lijekovima. Privremeno bi imao odjel za ratne zločine”, zaključio je Raguž.

Izabrano rukovodstvo stranke

Za predsjednika HDZ 1990 na saboru je juče jednoglasno izabran dosadašnji predsjednik Božo Ljubić. Jednoglasno je podržan i Martin Raguž, koji će i dalje obavljati dužnost zamjenika predsjednika HDZ 1990. Ljubić je kazao kako će HDZ 1990 braniti načela pravde i ravnopravnosti naroda bez obzira na cijenu.”Naša sudbina je u našim rukama bez obzira na sadašnju nepovoljnu ustavnu poziciju. Naša budućnost ovisi o suradnji s ostalim vodećim hrvatskim strankama u BiH", rekao je Ljubić.U vrijeme zatvaranja ovog broja ”Nezavisnih” u tijeku je bio izbor članova Predsjedništva i Središnjeg odbora ove stranke.

Sanader: BiH ne ovisi o Kosovu

Premijer Republike Hrvatske i predsjednik HDZ Hrvatske Ivo Sanader je na jučerašnjem Saboru HDZ 1990 u Mostaru kazao kako budućnost BiH ne može ovisiti o rješenju Kosova, nego prvenstveno o dogovoru tri konstitutivna naroda. ”BiH mora imati euroatlantsku budućnost i ambicije jer je to najbolji put prema sigurnosti i miru. Tijekom reforme Ustava ne može biti nametanja rješenja nego se tri naroda moraju dogovoriti oko budućnosti”, rekao je Sanader.Istakao je da njegov dolazak na sabor u Mostaru znači "podršku HDZ 1990, ali i podršku procesu približavanja HDZ BiH i HDZ 1990 do kojeg bi, prema najavama predsjednika ovih stranaka, uskoro trebalo doći". (Kliker.info-NN)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku